Istraga još traje

Postoje snimke da je Dudaković vršio egzekucije?!

"Istraga je još u tijeku i na ovom predmetu se intenzivno radi", izjavio je glasnogovornik Tužiteljstva.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 06. 2018. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tužiteljstvo BiH vodi intenzivnu istragu protiv bivšeg generala i zapovjednika Petog korpusa Armije BiH Atifa Dudakovića'', rekao je Srni glasnogovornik Tužiteljstva Boris Grubešić.

"Istraga je još u tijeku i na ovom predmetu se intenzivno radi", izjavio je Grubešić.

Tužiteljstvo BiH sumnjiči Dudakovića s Ekremom Dedićem, Ibrahimom Šiljdedićem, Safetom Salihagićem, Adisom Zjakićem, Redžepom Zgojićem, Samirom Solakovićem, Fatmirom Muratovićem, Muharemom Aleševićem, Huseinom Balagićem, Ejubom Korjenićem, Ibrahimom Nadarevićem i Saidom Mujićem za zločine protiv čovječnosti počinjene na području Krajine 1995. godine.

Dudaković se sumnjiči i za zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na području Autonomne Pokrajine Zapadne Bosne.

Oni su uhićeni po nalogu Tužiteljstva BiH 27. travnja. Sud BiH je 29. travnja odbio prijedlog Tužiteljstva BiH da osumnjičenima odredi jednomjesečni pritvor zbog opasnosti da bi na slobodi mogli uticati na svjedoke, te im je izrekao mjere zabrane.

Direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba Milorad Kojić ranije je rekao kako je taj centar protiv Dudakovića prikupio i dostavio postupajućem tužitelju Tužiteljstva BiH 8.000 stranica dokazne dokumentacije.

Dokazi se, kako je rekao, odnose na akciju "Sana `95", od 13. rujna do 10. listopada 1995. godine, te obuhvaćaju tadašnje općine Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most.

Dodao je kako su Tužiteljstvu BiH dostavili dokumentaciju za 256 ubijenih osoba, među kojima je najstarija žrtva imala 99 godina, a najmlađa rođena 1986. godine, te da postoje dokazi i video-materijali da je Dudaković vršio egzekucije na deset lokacija koje su dostavili tužitelju.

Kojić je rekao kako je Centar dvije godine surađivao s postupajućim tužiteljem u ovom slučaju, te izrazio uvjerenje da će optužnica biti podignuta vrlo brzo.

To se, prenosi Srna, ni skoro dva mjeseca nakon Dudakovićevog privođenja, još nije desilo.

Prijavu protiv Dudakovića su 2006. godine podnijeli tadašnji predsjednik i premijer Republike Srpske Dragan Čavić i Milorad Dodik, a dopuna izvještaja je podnesena 2015. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close