Veličanje

Poruke u čast Caci na spomeniku na Kazanima

Vijesti / Crna Kronika | 29. 09. 2023. u 12:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Živi Caco u nama. 10 br" - poruka je koja je osvanula na spomeniku na Kazanima, objavili su sarajevski mediji.

''Policija je obaviještena o vandalizmu, a šteta će biti sanirana u kratkom roku'', naveli su iz Gradske uprave Grada Sarajeva.

Foto: Klix / Poruka na Kazanima

Podsjetimo, do sada je osuđeno 14 vojnika Armije Republike BiH za zločine na Kazanima, a kazne im traju od 10 mjeseci do šest godina. Zločin su počinili pripadnici 10. brdske brigade AR BiH koju je vodio Mušan Topalović Caco.

Na Kazanima, na obroncima Trebevića nadomak Sarajeva, su stradali civili, mahom Hrvati i Srbi tijekom 1992. i 1993. kada su pripadnici Armije RBiH, pod vodstvom Mušana Topalovića Cace, dovodili i ubijali civile koje su, potom, bacali u jamu.

Za ovaj ratni zločin je 1996. godine na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno 14 bivših pripadnika Armije RBiH. Topalović je ubijen pri pokušaju bijega 1993., nakon što je uhićen u akciji „Trebević II”, akciji policijskih i vojnih snaga koju su organizirali tadašnje Predsjedništvo RBiH, Ministarstvo unutarnjih poslova RBiH i Armija RBiH.

Nikšić: Skrnavljenje spomenika na Kazanima nepojmljiv vandalski čin

Predsjednik Vlade Federacije BiH Nermin Nikšić rekao je da je skrnavljenje spomenika žrtvama na Kazanima u potpunosti neprihvatljiv, ljudskom umu nepojmljiv vandalski čin.

"Vrijeđanje žrtava i stradalih pokazuje da još nismo naučili da se zlu ne smije davati na značaju, jer time riskiramo da se ono ponovi", napisao je Nikšić na "X-u".

Nešić: Skrnavljenje spomenika na Kazanima prijetnja preostalim Srbima u Sarajevu

Ministar sigrunopsti u Vijeću ministara Nenad Nešić obišao je danas spomenik srpskim žrtvama na Kazanima, koji je oskvrnavljen, te zatražio od federalne policije i tužilaštva da hitno otkriju i procesuiraju počinioce gnusnog zlodjela.

Nešić je rekao da sijanje straha i mržnje ne smije proći nekažnjeno i da je noćas upućena poruka da postoje ljudi koji su spremni ubijati civile samo zato što su Srbi.

"Vrijeme je da postanemo normalno društvo koje će se prema svim žrtvama odnositi s istim pijetetom. Neka je vječni smiraj svim mučenicima", poručio je Nešić.

Nešić je istakao da ovakvo zlodjelo ne smije proći bez najoštrije kazne, jer mrtvi moraju imati smiraj, a živi biti sigurni.

"Sramotni, prijeteći grafit, zlodjelo je nad nevinim dušama, ali i stravična prijetnja malom broju preostalih sarajevskih Srba koji žive u tom gradu", rekao je Nešić.

On je naveo da je neviđena sramota i podvala da na spomeniku stradalima ne piše da su Srbi, te da i grad Sarajevo danas poručuje da je oskvrnavljen spomenik "stradalim građanima".

"Zvjerski su ubijeni samo zato što su Srbi. I to je uradio neko u kome živi zločinac Caco, koji je sahranjen kao heroj", rekao je Nešić.

Kopirati
Drag cursor here to close