Svjedočenje policajca

Političari znali gdje se skrivaju ukradena vozila

''Policiju su više godina ugrožavali, gurali i udarali vozilima, a na kraju su nas i pobili'', rekao je policijski inspektor koji je svjedočio na suđenju za krađe automobila.
Vijesti / Crna Kronika | 08. 02. 2019. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Jesam, hapsio sam neke od optuženih. Pojedine i po dvaput za mjesec dana zbog iznude'', rekao je Nedim Mehremić, inspektor MUP-a KS-a i član tima za borbu protiv autokriminala u Sudu BiH, na suđenju Danilu Cicoviću i ostalima optuženim u predmetu Volan.

Kako je objavilo Oslobođenje, Mehremić je rekao da je bilo mnogo povratnika u krađama vozila i iznudama, te da se radi o nekim koje vidi u sudnici. Ovaj odgovor na pitanje tužitelja Džermina Pašića izazvao je velike reakcije branitelja optuženih koji su se, kako piše Oslobođenje, utrkivali koji će prije uložiti prigovor.

Kemijske zamke

Odvjetnik Vlado Adamović, branitelj Enisa Mandala, naveo je da se ''radi o ocrnjivanju optuženih kako bi se kod Sudskog vijeća stvorio dojam da se radi o bandi kriminalaca'', dok je odvjetnica Tatjana Savić dodala da ocrnjivanje nije svrha krivičnog postupka. Kada je svjedok dodao da je privodio i Mandala, Adamović je uzvratio da je nakon tog uhićenja Mandal oslobođen u sudskom postupku, te da je u pitanju prevara.

Svjedok je istaknuo da kao inspektor MUP-a 4-5 godina radi ''na iznudama vozila'' te da je u tom razdoblju uhićeno 40-50 iznuđivača. Pojašnjavajući da žrtve donesu novac koji se fotografira i postave se kemijske zamke u koverte, svjedok je rekao da im nije bio prioritet vraćanje ukradenog vozila, nego hvatanje iznuđivača.

Istaknuo je kako je bilo teških razdoblja jer su se kradljivci vozila osilili, masovno krali vozila te su građani gubili povjerenje u policiju i tražili da se naoružaju.

Kako se kralo?

''Zbog straha za svoju sigurnost policajci iz Istočnog Sarajeva i Pala nisu podnosili izvještaje, nego su im tajno ili preko posrednika javljali gdje su ostavljena ukradena vozila'', rekao je Mehremić.

Dodao je da su informacije o mjestima skrivanja vozila saznavali i preko političara ili uposlenika Ministarstva sigurnosti, pa čak i od osoba kojima se sudi u ovom predmetu.

Pojasnio je da su kradljivci išli u timovima po tri čovjeka. Jedan je vozio, drugi otključavao vrata, a treći uz pomoć dekodera i ključa bez kodova palio vozilo. Ako ga ne bi uspjeli upaliti, svojim vozilom-borbenjakom bi odgurali iz grada ukradeno vozilo. Mehremić je istaknuo da su lopovi imali UKT vezu kojom su prisluškivali policiju.

Opstrukcije u sustavu

''Pored velikih opstrukcija koje smo imali u sustavu nešto smo uradili. Policiju su više godina ugrožavali, gurali i udarali vozilima, a na kraju su nas i pobili'', rekao je Mehremić, koji je i sam ozlijeđen u jednom okršaju s kradljivcima auta.

Najviše diskusije bilo je oko namjere tužitelja Pašića da uz izjavu svjedoka među dokaze koje će uložiti u spis ''ugura'' i službene zabilješke koje je pisao Mehremić, pišu sarajevske novine.

Oslobođenje navodi kako se Cicović i drugi terete za krađe više od 200 skupocjenih vozila koje su naoružani i maskirani krali specijalističkim alatom i priborom na području zapadne Hercegovine, sarajevskog i tuzlanskog kantona. Ukradena vozila skrivana su na području Sarajeva, Lukavice, Pala, Sokoca, Mokrog, Mostara, Ljubuškog, Širokog Brijega, Bijeljine, Trebinja, Rudog.

Kopirati
Drag cursor here to close