Po nalogu Tužiteljstva BiH

SIPA pretresa Bosnalijek

U okviru predmeta Tužiteljstva BiH i partnerske policijske agencije vodili su dugotrajnu istragu u okviru koje je ostvarena međunarodna suradnja sa partnerskim institucijama više država.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 12. 2021. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u sklopu akcije kodnog naziva "Trik" ušli su jutros u prostorije farmaceutske kompanije Bosnalijek, a na meti inspektora je i direktor kompanije Nedim Uzunović.

Službenici SIPA-e pretresaju sedam lokacija u Sarajevu i Konjicu, a kako je potvrđeno z ove državne agencije, istraga se vrši zbog tri fizičke i četiri pravne osobe.

"Oni se dovode u vezu s organiziranim kriminalom, pranjem novca i zloupotrebom položaja", kazali su iz SIPA-e.

Kako je kazala Jelena Miovčić, glasnogovornica SIPA-e, akcija se radi uz odobrenje Suda Bosne i Hercegovine, pod nadzorom Tužilaštva BiH.

"Istraga se vrši zbog tri fizičke i četiri pravne osobe zbog sumnji na organizirani kriminal, pranje novca i zloupotrebe položaja", kazala je Miovčić.

IZ SIPA-e su prioćili kako u operativnoj akcija "Trik" policijski službenici SIPA-e vrše pretrese na više lokacija koje koriste pravne osobe i fizičke osobe, s ciljem pronalaska i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena kaznena djela.

"Pretresi se vrše po naredbi Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine u saradnji sa policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko- neretvanskog kantona", kazali su iz SIPA-e.

Sva potencijalna kaznena djela povezana su s odredbama Kaznenog zakona BiH.

Osiguran nesmetan rad Bosnalijeka

Vezano za istražne radnje koje se provode u kompaniji Bosnalijek,u priopćenju ističu da u potpunosti stoje na raspolaganju svim istražnim i kontrolnim organima u Bosni i Hercegovini.

''Takav odnos potvrđen je i ranije jer je u više navrata u proteklim godinama predata sva tražena dokumentacija i osigurana potpuna saradnja sa svim istražnim i kontrolnim organima. Bosnalijek je najveći domaći proizvođač lijekova i jedan od regionalnih lidera u branši koji uspješno posluje na tri kontinenta, izvozi u više od 20 država te zapošljava više od 800 radnika. U posljednje dvije godine, koje je obilježila pandemija COVID-19, Bosnalijek je u potpunosti fokusiran na osiguranje potreba domaćeg tržišta i učinit ćemo sve da tu svoju stratešku ulogu za Bosnu i Hercegovinu i sve naše građane potvrdimo i očuvamo i u narednom periodu'', navode u svom prioćenju.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close