Dobar ulov

Nizom akcija oduzeta 'roba' i duhan vrijedan 200.000 KM

U dva prodajna objekta privremeno je oduzeta roba u vrijednosti od 114.000 KM, a izdani su prekršajni nalozi odgovornim licima, sa novčanim kaznama u iznosu od 9.600 KM.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 10. 2021. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nekoliko odvojenih akcija na području Gračanice, Gradačca i Tuzle službenici Uprave za
indirektno oporezivanje iz regionalnog centra Tuzla privremeno su oduzeli raznu robu i akcizne proizvode tržišne vrijednosti 200.800 KM.

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja RC Tuzla su na području Gračanice proveli kontrolne aktivnosti usmjerene na prometovanje roba inozemnog podrijetla. 

U dva prodajna objekta privremeno je oduzeta roba u vrijednosti od 114.000 KM, a izdani su prekršajni nalozi odgovornim licima, sa novčanim kaznama u iznosu od 9.600 KM.

Riječ je o robi za koju nije postojala dokumentacija o podrijetlu te ista prokrijumčarena u carinsko područje BiH.

Na području Gradačca provjere su rezultirale pronalaskom i privremenim oduzimanjem razne robe u iznosu 46.750 KM. Radilo se također o robi bez porijekla.

U suradnji sa službenicima MUP-a TK na području grada Tuzle u dvije odvojene akcije oduzeti su akcizni proizvodi te identificirane osobe koja se bave nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda.

Tijekom aktivnosti na terenu je izvršeno privremeno oduzimanje akciznih proizvoda (duhan i duhanske prerađevine) u vrijednosti od 28.550 KM.

Na području općine Maglaj identificirana su dva lica, koja se bave nedozvoljenim prometom akciznih proizvoda te je izvršeno privremeno oduzimanje akciznih proizvoda koji nisu bili na propisan način obilježeni akciznim markicama UIO.

Vrijednost ove privremeno oduzete robe iznosi o 11.500 KM.

Protiv osoba će biti pokrenuti prekršajni postupci pred nadležnim sudovima zbog kršenja odredbi Zakona o akcizama u BiH, dok će protiv jednog lica Tužiteljstvu BiH biti upućen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i počinitelju. 

Kopirati
Drag cursor here to close