Banja Luka

Predstavljeni rezultati istraživanja – 30% duhanskih proizvoda u regiji nije oporezovano

U srijedu 15. rujna u hotelu Bosna u Banja Luci, održana je konferencija za medije povodom realizacije projekta „Borba protiv ilegalne trgovine putem istraživanja, obrazovanja i podizanja svijesti“.
Gospodarstvo / Flash | 15. 09. 2021. u 13:28 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljajući realizirane projektne aktivnosti, vođa projekta, docent dr Goran Lapčević, je naglasio da projekt „Borba protiv ilegalne trgovine putem istraživanja, obrazovanja i podizanja svijesti“ predstavlja kombinaciju istraživanja, suvremenih obrazovnih tehnika i aktivnosti podizanja svesti za suzbijanje ilegalne trgovine na teritoriji Zapadnog Balkana, a fokusira se na ilegalnu trgovinu duhanom, alkoholom i drogama, analizirajući veze ilegalne trgovine sa drugim oblicima kriminala kao što su korupcija, pranje novca i organizirani kriminal.

Predstavljajući istraživački deo projekta, prof. dr Miloš Bešić naglasio je da je istraživanje pokazalo da se na našim prostorima dominantno još uvijek koriste klasične cigarete, dok uređaje za zagrijavanje duhana, kao što s IQOS i GLO, koristi oko 3.5% pušača. Pritom, više od 90% korisnika klasičnih cigareta, nikada nije ni probalo uređaje za zagrijavanje.

Sudeći po podacima istraživanja, svaka četvrta kutija klasičnih cigareta koju pušači koriste, nema akciznu markicu, a brendovi koji se najčešće prodaju bez akcizne markice su “FM” i “Donatela”. Pored toga, istraživanje je pokazalo da 15% pušača cigarete kupuje na ulici ili pijaci.

Sa druge strane, rezani duhan koristi nešto manje od 12% pušača, a ključni razlog jeste to što je to jeftinije od korištenja klasičnih cigareta. Pritom, kada koriste rezani duhan, u dvije trećine slučajeva riječ je o domaćem duhanu koji nije brendiran, a koji je najčešće porijeklom iz Srbije i BiH. Rezani duhan se najčešće kupuje na pijaci, ali nerijetko i uličnoj prodaji.

Drugim riječima, procjenjuje se da oko 30% duhanskih proizvoda koji se koriste u regionu nije oporezovano i ovo predstavlja ozbiljan problem, kako za štetu koja nastaje po budžete država regiona, tako i za proizvođače cigareta. Ovome treba dodati i problem sumnjivog i neprovjerenog kvaliteta duhana i cigareta koji pušači koriste, i koji dodatno može negativno uticati na njihovo zdravlje.

Prof. dr Zorica Medić, ekspert za komunikacijsku kampanju, istakla je da je za uspješnu borbu protiv ilegalne trgovine veoma važna adekvatna i pravovremena razmjena informacija između različitih institucija koje imaju ključnu ulogu u njenom sprečavanju, kao što su policijski organi,carinske i granične službe kao i pravosudni organi. Imajući u vidu međunarodni karakter ovog fenomena, vrlo je važna i adekvatna suradnja između zemalja u regionu.

Projekt „Borba protiv ilegalne trgovine kroz istraživanje, obrazovanje i podizanje svesti“ financira PMI IMPACT – globalna inicijativa koju je pokrenuo Philip Morris International Inc za podršku javnim, privatnim i nevladinim organizacijama za razvoj i sprovođenje projekata protiv ilegalne trgovine i povezanih krivičnih djela, a realizira ga Visoka škola za poslovnu ekonomiju i preduzetništvo iz Beograda, Srbija.

Kopirati
Drag cursor here to close