Ured disciplinskog tužitelja

Podnesen zahtjev za suspenziju sutkinje Dalide Burzić

Ured disciplinskog tužitelja podnio je zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti sutkinje nakon izvještavanja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća o pokrenutoj istrazi protiv Dalide Burzić.
Vijesti / Crna Kronika | 01. 09. 2022. u 16:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured disciplinskog tužitelja je, zbog pokretanja krivične istrage protiv Dalide Burzić, podnio zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti.

Ured disciplinskog tužitelja (UDT) podnio je zahtjev za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti sutkinje nakon izvještavanja Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) o pokrenutoj istrazi protiv Dalide Burzić, bivše glavne tužiteljice sarajevskog kantonalnog tužiteljstva i sutkinje Državnog suda. U priopćenju Ureda se navodi da o njihovom zahtjevu odlučuje Prvostupanjsko disciplinsko povjerenstvo.

Bez odgovora 

Prema Zakonu o VSTV-u, sudac ili tužitelj mogu biti privremeno udaljeni od vršenja dužnosti, ako je protiv njih pokrenuta istraga u krivičnom postupku.

Kako je ranije priopćeno iz krovne pravosudne institucije, istragom je, pored Burzić, obuhvaćen i Meris Ćato, nekadašnji tužitelj sarajevskog kantonalnog tužiteljstva.

Ćato, koji danas radi kao odvjetnik, za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) nije imao komentar. Sutkinja Burzić nije odgovorila na upit.

U priopćenju VSTV-a se navodi da je Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine 1. rujna 2022. godine informiralo Vijeće o donošenju naredbe o provođenju istrage protiv više osumnjičenih osoba.

Istraga

Prema pisanju pojedinih medija u BiH, Državno tužiteljstvo je pokrenulo istragu protiv više osoba u slučaju "Dženan Memić" – nekoliko pripadnika Ministarstva unutarnjih poslova Kantona Sarajevo i jednog prometnog vještaka, za kazneno djelo ubojstvo i pomaganje počinitelju nakon krivičnog djela, ali BIRN BiH nije dobio službenu potvrdu.

Pred Državnim sudom u tijeku je suđenje za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu 2016. godine. Optuženi su Zijad Mutap, njegova kćerka Alisa Ramić (ranije Mutap), tadašnji šef Odsjeka za prometne istrage Hasan Dupovac, policajac Josip Barić i radnik hotela Muamer Ožegović.

Oni se terete za organizirani kriminal,te sprječavanje otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Kopirati
Drag cursor here to close