Napad na civilno stanovništvo

Podignuta optužnica protiv Zdravka Samardžije za zločine nad Hrvatima i Bošnjacima

''Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatvaranje i progon više stotina osoba, kao i strijeljanja i ubojstva više desetina osoba koje su ubijene na različitim lokacijama''.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 12. 2021. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Zdravka Samardžije za zločin protiv čovječnosti nad civilnim stanovništvom bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši i okolnih mjesta.

Samardžija se tereti da je u svojstvu člana zapovjedništva Specijalnog odreda milicije Centra službi sigurnosti (CSB) Banja Luka, zapovijedajući jedinicom uz Ljubana Ećima, zajedno s drugim osobama iz struktura vojske i policije, sudjelovao u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Kotor-Varoši i okolnih mjesta.

''Optužnicom je obuhvaćeno nezakonito zatvaranje i progon više stotina osoba, kao i strijeljanja i ubojstva više desetina osoba koje su ubijene na različitim lokacijama, među kojima je bilo i djece, kao i osoba starije životne dobi'', priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Optužnica obuhvata razaranje, pljačkanje i uništenje 16 džamija, katoličkih crkvi i drugih vjerskih objekata, među kojima i objekata starih više stotina godina, koji predstavljaju kulturno-povijesne spomenike.

''Optuženi se tereti i za mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje i nanošenje teških fizičkih i psihičkih ozljeda, koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, paljenje kuća i uništavanje imovine protjeranih civila'', navodi se u priopćenju Državnog tužiteljstva.

Optužnica je proslijeđena Državnom sudu na potvrđivanje, a Tužiteljstvo BiH je saopćilo kako krivnju planira dokazati saslušanjem više od 270 svjedoka i vještaka, kao i prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Kopirati
Drag cursor here to close