'Pat'

Krijumčarenje duhana: Optužnica za šest osoba

U optužnici se navodi da je prvoptuženi Bjelogrlić, kao organizator i rukovoditelj grupe, a kojoj su radi pribavljanja protupravne imovinske koristi pristupili ostali članovi grupe
Vijesti / Crna Kronika | 20. 12. 2018. u 12:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH podigao je optužnicu protiv Save Bjelogrlića, rođenog 1970. godine u Gacku, državljanina BiH, Lejle Bjelogrlić, rođene 1970. godine u Zenici, državljanke BiH, Ernada Pipića, rođenog 1975. godine u Jajcu, državljanina BiH, Amira Gudževića, rođenog 1972. godine u Sarajevu, državljanina BiH, Radislava Ivanovića, rođenog 1971. godine u Foči, državljanina BiH i Envera Bašića, rođenog 1958. godine u Mostaru, državljanina BiH. 

Optuženi u predmetu kodnog naziva 'Pat' se terete da su u namjeri stjecanja protupravne imovinske koristi, od 13.  srpnja 2016. do 2. travnja 2017. godine, kao članovi grupe ljudi nezakonito nabavljali, skladištili, prodavali i na druge načine stavljali u promet na području BiH akciznu robu – duhanske prerađevine koje nisu bile obilježene kontrolnim markicama. 

U optužnici se navodi da je prvoptuženi Bjelogrlić, kao organizator i rukovoditelj grupe, a kojoj su radi pribavljanja protupravne imovinske koristi pristupili ostali članovi grupe, optuženi, imali jasno definiranu organizaciju posla u kojoj su uloge članova uglavnom podijeljene na dobavljače, kupce i sudionike u rasturanju cigareta. 

Optužnica navodi da je optuženi Bjelogrlić davao konkretne upute za organizaciju ovih nezakonitih aktivnosti u poduzimanju radnji nabavke, skadištenju i prodaji cigareta sa područja Hercegovine i njihovim daljim rasturanjem na području Sarajeva, Zenice i Foče za koju priliku je organizovao mrežu preprodavaca, a ostali članovi grupe prema uputama postupali u nabavci,  dogovorima, preuzimanju, transportu, razmjeni cigareta i prodaji duhanskih prerađevina te skladištenju s ciljem konačne prodaje i stavljanja tih proizvoda u promet. 

Na taj način optuženi su nanosili štetu proračunu i građanima BiH a za sebe sticali nezakonitu imovinsku korist. 

Prilikom izvršenih pretresa, pronađena je i privremeno oduzeta velika količina različitih vrsta cigareta bez akciznih markica i rezanog duhana. 

Optuženima se stavlja na teret da su počinili kazneno djelo udruživanje radi činjenja kaznenih djela iz člana 249.,  u vezi sa kaznenim djelima nedozvoljeni promet akciznih proizvoda iz člana 210a.  i nedozvoljeno skladištenje robe iz člana 210b. KZ-a BiH. 

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, prioćeno je iz Tužiteljstva BiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close