Tužiteljstvo BiH

Podignuta optužnica protiv Nikačevića za zločine u Foči

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Državnom sudu na potvrđivanje, Nikačević se tereti da je od sredine travnja do kraja rujna 1992. godine vršio progon civilnog stanovništva.
Vijesti / Crna Kronika | 24. 12. 2021. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Miodraga Nikačevića zvanog ''Zunđa'' i ''Nikač'' za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče, a ranije ga je Državni sud zbog zločina u ovom gradu osudio na deset godina zatvora.

Prema navodima optužnice koja je proslijeđena Državnom sudu na potvrđivanje, Nikačević se tereti da je od sredine travnja do kraja rujna 1992. godine vršio progon civilnog stanovništva u vrijeme širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), vojnih, paravojnih i policijskih struktura na bošnjačke civile na području općine Foča.

Iz Tužiteljstva je priopćeno da se Nikačević tereti da je sudjelovao u prisilnom nestanku dva lica bošnjačke nacionalnosti, među kojima i maloljetnog dječaka, nečovječnom postupanju, ubojstvu deset civila, pomaganju u prisiljavanju dvije žrtve na seksualni odnos ili s njim izjednačene seksualne radnje – silovanje, te nezakonito zatvaranje i prisilno preseljenje civila bošnjačke nacionalnosti.

''Vršio je progon i na način da je, kao zapovjednik specijalne jedinice 'Nikačevi', kao nadređeno lice znao da su njegovi podređeni pripadnici jedinice počinili nečovječna postupanja i ubili zarobljene civle, te nije poduzeo mjere da spriječi zločine i kazni počinioce tih djela'', naveli su iz Tužiteljstva.

Tužiteljstvo će navode optužnice protiv Nikačevića dokazivati pozivanjem 70 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Apelacijsko vijeće Suda BiH je u prosincu 2010. otpremilo presudu kojom je Nikačević osuđen na deset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti na području Foče.

Tada je proglašen krivim za silovanje jedne žene u travnju 1992., te u srpnju iste godine silovanje još jedne djevojke, kojoj je prijetio da će dovesti njenog mlađeg brata ''da gleda šta joj radi'', kao i da je u kolovozu sudjelovao u privođenju Rasima Klapuha, kojeg je predao Vojnoj policiji. Nakon toga, kako je Sud utvrdio, Klapuh je odveden u Kazneno-popravni dom (KPD) Foča, odakle mu se poslije gubi svaki trag.

Kopirati
Drag cursor here to close