Tenderi

Podaci milijun građana: Tužiteljstvo provjerava dokumentaciju Prointera

Usprkos dokazima o krivotvorinama, sankcije ovoj firmi nisu izrečene već godinu dana i devet mjeseci.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 09. 2022. u 09:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužiteljstvo Kantona Sarajevo provjerava navode o krivotvorenju dokumentacije firme Prointer ITSS na tenderima za upravljanje sustavima koji sadrže osobne podatke gotovo milijun građana Federacije Bosne i Hercegovine, objavio je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN).

''Postupajući tužitelj poduzima radnje dokazivanja kako bi se utvrdilo ima li elemenata krivičnog djela. S obzirom na fazu u kojoj se predmet nalazi, trenutno ne možemo davati više informacija'', rekli su novinarima CIN-a iz Tužiteljstva KS.

CIN je, naime, u lipnju 2022. godine otkrio da se firma Prointer ITSS na javne poslove za upravljanje sustavima prijavljivala sa lažiranom dokumentacijom.

''Nakon niza višemilijunskih ugovora sklopljenih s institucijama u Republici Srpskoj ova firma je krajem 2020. godine krenula u borbu za vrijedne javne poslove u FBiH. S Federalnim ministarstvom rada i socijalne politike Prointer ITSS je pokušao ugovoriti dva tendera za održavanje informacijskih sustava'', piše CIN navodeći kako je vrijednost tendera 692 tisuće KM.

Prointer je, navodi se, natječajnom povjerenstvu trebao dostaviti dokaze da ima iskusne stručnjake za održavanje kompleksnih informacijskih sustava za Ministarstvo.

''No, kako ih nije imao dovoljno, za dvojicu je priložio lažirane biografije i dokumente o njihovom radnom iskustvu. Iako je moralo, Ministarstvo tu dokumentaciju nije provjerilo pa je Prointer ITSS zadovoljio uvjete tendera. Usprkos dokazima o krivotvorinama, sankcije ovoj firmi nisu izrečene već godinu dana i devet mjeseci. Firma je od tada ugovorila više od 57 milijuna maraka vrijedne poslove za javne institucije u BiH, od čega tek manje od pola milijuna maraka u FBiH'', navodi CIN.

Iz Prointera nisu željeli govoriti za CIN. Direktor firme Vladimir Perišić je novinarima uoči objave priče rekao ''da ‘Prointeru’ ne ide baš u interes da se ne oglasi'' u vezi s ovom temom, ali se kasnije nije javljao na pozive.

Također, Federalna uprava policije je Tužiteljstvu KS proslijedila izvještaj o izvršenom krivičnom djelu firme Prointer ITSS krajem 2021. godine nakon što je zaprimila prijavu iz Ureda ministra Federalnog ministarstva rada i socijalne politike o lažnim potvrdama Prointera ITSS na tenderima.

Kopirati
Drag cursor here to close