Ispitivanja

Počeo proces u Americi o logoru Čelebići

U okolini Konjica od 1992. do 1995. godine ubijeno je oko 400 Srba, većinom civila, ostatak stanovništva je protjeran, a sela su spaljena.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 07. 2023. u 12:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki istražitelji počeli su sa saslušanjem svjedoka u slučaju bivšeg čuvala logora "Čelebići" Kemala Mrndžića, saznaje Srna.

Priveden, pa pušten

Mrndžić je priveden, pa pušten uz jamčevinu u SAD zbog sumnje da je lagao o prošlosti prilikom dobivanja dokumenata, a jedan je od onih koji se sumnjiče da je izvršio brojne zločine nad Srbima i da je kao čuvar u spomenutom logoru sudjelovao u zlostavljanju, mučenju i ubijanju.

Bivši zatvorenik logora "Čelebići" Slobodan Mrkajić rekao je za Srnu da ga je upravo Mrndžić tukao i zlostavljao, te da je srećom ostao živ. Danas, narušenog zdravlja, nada se da će pravda bar djelomično biti zadovoljena.

"To je monstrum koji je sudjelovao u brojnim zločinima i ubojstvima. U logoru `Čelebići` bio je zamjenik glavnog čuvara. Meni je osobno polomio sedam rebara, polomio mi je vilicu, čupali su mi zube... Palili su ljude, davili ih, gurali žicu u uši. Mog brata su tukli i mučili. Brojni nisu imali sreću da živi napuste logor", rekao je Mrkajić.

Pozvao je, navodi Srna, preživjele da se odazovu svjedočenju, iako je kako kaže, teško proživljavati strahote od prije tri desetljeća jer su još žive fizičke i psihičke rane zlostavljanja.

Brojni svjedoci

"Očekujem da će Mrndžića u SAD kazniti za davanje lažnih informacija prilikom zahtjeva za izdavanje dokumenata i vjerujem da će uslijediti zatvorska i novčana kazna. Nakon toga mogao bi biti vraćen u BiH, ali ne očekujem mnogo od ovog suda, jer su malobrojni oni koji su odgovarali za zločine nad Srbima", istaknuo je Mrkajić.

Iz Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih osoba rekli su da su po dobivanju informacije o hapšenju Mrndžića poduzeli konkretne mjere.

V.d. direktora Viktor Nuždić za Srnu je potvrdio da su do sada prikupili kontakte i razgovarali sa brojnim svjedocima, te da su im u tome pomogle i druge institucije Republike Srpske, prvenstveno Ministarstvo unutarnjih poslova.

"Centar je uspostavio komunikaciju s logorašima. Našli smo određen broj svjedoka koji su iskazali spremnost da svjedoče. Moram istaknuti zahvalnost svim ljudima koji su smogli snage da nakon toliko godina ponovo prožive sve traume i smognu snage da višesatno svjedoče pred američkim tužiocima", naveo je Nuždić.

Proces pred Sudom BiH

Kemal Mrndžić je, prema neslužbenim informacijama, u SAD doputovao 1999. godine i na osnovu lažnih informacija, odnosno sakrivanja detalja iz ratne prošlosti, te 2008. godine dobio status stalnog boravka. Godinu kasnije dobio je i američku putovnicu.

Za zločine u logoru "Čelebići" pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni su Zdravko Mucić, Hazim Delić i Esad Landžo dok pred Sudom BiH traje postupak protiv osoba optuženih za ubojstva, progone, silovanje, zatvaranje i mučenje srpskog civilnog stanovništva na području Konjica.

U okolini Konjica od 1992. do 1995. godine ubijeno je oko 400 Srba, većinom civila, ostatak stanovništva je protjeran, a sela su spaljena.

Najveći zločin počinjen je u selu Bradina, gdje je od 25. do 27. svibnja 1992. godine pobijeno 48 civila, navodi Srna.

Podsjećamo, Mrndžić je uhićen u srijedu, 17. svibnja, u Sjedinjenim Američkim Državama uz optužbe da je lažno tvrdio da je izbjeglica i prevarom stekao državljanstvo, dok postoje sumnje da je služio kao nadzornik stražara u logoru “Čelebići” kod Konjica, priopćeno je tada iz Ureda državnog tužitelja Massachusetts.

Kopirati
Drag cursor here to close