Traže višu kaznu

Počelo obnovljeno suđenje Sakibu Mahmuljinu

Apelacijsko vijeće Suda BiH donijelo je odluku da prihvaća sve dokaze koji su izneseni pred Prvostupanjskim vijećem, dok će se reproducirati iskazi nekih od svjedoka Tužiteljstva i Obrane.
Vijesti / Crna Kronika | 30. 11. 2021. u 17:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pred Apelacijskim vijećem Suda Bosne i Hercegovine počeo je obnovljeni postupak protiv Sakiba Mahmuljina, nakon što je poništena prvostupanjska presuda kojom je bio osuđen na deset godina zatvora, jer nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda "El-Mudžahidin" na području Vozuće i Zavidovića 1995. godine.

Apelacijsko vijeće Suda BiH donijelo je odluku da prihvaća sve dokaze koji su izneseni pred Prvostupanjskim vijećem, dok će se reproducirati iskazi nekih od svjedoka Tužiteljstva i Obrane, prenosi Detektor.ba. 

Nema novih dokaza

Hilmo Vučinić, predsjedavajući Apelacijskog vijeća Suda BiH, kazao je da će se reproducirati iskazi pet svjedoka Tužiteljstva, za što će, prema njegovim riječima, biti potrebno više od 16 radnih sati, odnosno pet ročišta.

Apelacijsko vijeće je prihvatilo reproduciranje svjedočenja tri svjedoka Obrane, za što će biti potrebno oko sedam sati ili tri ročišta.

Tužitelj Mladen Vukojičić je rekao da nema novih dokaznih prijedloga u ovom postupku, i da su nesporni dosadašnji iskazi svjedoka i vještaka.

"Ponuđeno je dovoljno dokaza da je optuženi mogao da zna da su pripadnici odreda 'El-Mudžahidin' počinili krivična djela, a da nije poduzeo ništa da bi ih spriječio", kazao je tužitelj Vukojičić.

Deset godina

Ni Obrana, prema riječima braniteljice Vasvije Vidović, neće imati novih dokaza, ali da se protive reproduciranju iskaza određenih svjedoka.

"Iskazi svjedoka Milorada Panića i vještaka Martina Frančeševića ni na koji način se ne mogu dovesti u vezu s ukidajućim dijelom presude. Vještak je imao ograničeno objašnjenje za zarobljene", rekla je braniteljica Vidović.

Apelacijsko vijeće, iako je to Tužiteljstvo BiH predlagalo, nije prihvatilo reproduciranje ovih iskaza.

Sud BiH je u prvostupanjskom postupku proglasio Sakiba Mahmuljina krivim i osudio na deset godina zatvora jer nije spriječio i kaznio zločine koje su počinili pripadnici Odreda "El-Mudžahidin", jedinice iz sastava Trećeg korpusa, kojima je bio direktno nadređen.

On je osuđen za zločine nad zarobljenicima, civilima i ranjenicima. Prvostupanjskom presudom je utvrđeno da su pripadnici Odreda, u okviru akcija "Proljeće 95" i "Farz", počinili ubojstva 53 zarobljena pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), te nečovječno postupali prema njima i nekoliko civila.

Odlukom Apelacijskog vijeća 10. studenog je poništena prvostupanjska presuda.

Suđenje se nastavlja 7. prosinca. 

Kopirati
Drag cursor here to close