Sarajevo

Pet osoba uhićeno zbog ratnih zločina

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz SIPA-e.
Vijesti / Crna Kronika | 07. 12. 2021. u 09:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su na području Kantona Sarajevo lišili slobode pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su u razdoblju 1992.-1994. godine, počinili kaznena djela „Zločin protiv civilnog stanovništva“ i „Zločin protiv ratnih zarobljenika“.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA-e, osobe lišene slobode bit će predate u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz SIPA-e.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, istraga se odnosi na zločine nad žrtvama, civilima srpske nacionalnosti s područja Hrasnice, Butmira i Sokolović Kolonije, koji su bili nezakonito zatvoreni u logoru “Osnovna škola ‘Aleksa Šantić’” i zatvoru u nedovršenoj zgradi u blizini nebodera u Hrasnici.

“Optuženi se terete za ubojstva najmanje osam zarobljenih civila, a među osumnjičenima su i direktni izvršitelji ubojstava. Prema prikupljenim dokazima, navedeni osumnjičeni, koji su bili pripadnici Četvrte motorizirane brigade Armije RBiH, odgovorni su za zločine počinjene nad više od 100 žrtava, koji se odnose na nezakonito zatvaranje, mučenje, zlostavljanje na izuzetno ponižavajuće načine, tjeranje na prisilan rad, kao i nanošenje tjelesnih i duševnih ozljeda, koje su na oštećene žrtve ostavile trajne i teške posljedice”, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kako je zaključeno, u ovom predmetu ostvarena je značajna saradnja s policijskim agencijama i institucijama za provođenje zakona u BiH, kao i s pravosudnim institucijama Republike Srbije, s obzirom da se dio oštećenih nalazi izvan BiH.

Nakon što ispita osumnjičene, postupajući tužitelj donijet će odluku o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Kopirati
Drag cursor here to close