Kriminal

Pala zločinačka organizacija u Metkoviću i južnoj Hercegovini: Na kokainu zaradili 33 milijuna kuna

Sumnja se da su krijumčarenjem kokaina zaradili nešto manje od 33 milijuna kuna, koje je onda vođa skupine podijelio ostalima prema "zaslugama" i ulozi u organizaciji.
Vijesti / Crna Kronika | 28. 01. 2021. u 19:38 Bljesak.info
Dubrovačka policija razbijen lanac preprodaje kokaina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je u srijedu na području Metkovića policija provela akciju u kojoj je uhićeno nekoliko osoba pod sumnjom da su krijumčarile drogu u sklopu zločinačke organizacije, na ispitivanje u splitski USKOK u četvrtak je privedeno troje uhićenih, piše Slobodna Dalmacija.

Kako doznaje SD, prvoosumnjičeni je Mate J. (59), zvani Haš, bivši ugostitelj, a danas umirovljenik iz Metkovića. Drugi u lancu je njegov sugrađanin Robert G. (44), a tu je i Matina supruga Sanja J. (55). Četvrti član grupe je 50-godišnji Andrea M., državljanin Italije koji se od sredine prošle godine nalazi u istražnom zatvoru u Dubrovniku.

Na osnovi onoga što su doznali možemo zaključiti da je dilerski lanac "pukao" zahvaljujući njuhu policijskoga dvogodišnjeg belgijskog ovčara Johnnyja, istaknuto je.

Sumnja se da su krijumčarenjem kokaina zaradili nešto manje od 33 milijuna kuna, koje je onda vođa skupine podijelio ostalima prema "zaslugama" i ulozi u organizaciji.

Išlo se preko Ploča

Nakon višemjesečnog provođenja tajnih mjera nadzora, USKOK sumnjiči Haša da je povezao ostale u zločinačku organizaciju radi nabave većih količina kokaina i njegova krijumčarenja u Hrvatsku preko luke Ploče. Mate J. je, po sumnjama istražitelja, nabavljao drogu od nepoznatih osoba te je davao Robertu G., koji ju je sakrivao u svojoj kući u Metkoviću.

Tamo su je pakirali i pripremali za prodaju kupcima, među ostalim i prije uhićenom državljaninu Italije. On je drogu preuzimao u Metkoviću i Opuzenu te je vozio u svome Mercedesu talijanskih registracijskih oznaka, u posebno prerađenom skrovištu, do kupaca u Italiji. Sanja J. osumnjičena je da je mobitelom prenosila poruke svoga supruga Robertu J. u vezi s primopredajom kokaina Talijanu.

Najstarijeg člana skupine sumnjiči se da je u ožujku prošle godine, preko nepoznatih osoba, organizirao dolazak najmanje 146 kilograma kokaina u jednom kontejneru u luku Ploče, te se pobrinuo da taj, drogom nakrcani kontejner, završi u Metkoviću, u kući drugoosumnjičenog Roberta.

USKOK je utvrdio da je on u nekoliko navrata prodao raznim kupcima, vjerojatno na području Dalmacije, ukupno 60 kilograma droge, dok je Talijan u dva navrata uzeo ukupno 42 kilograma, koje je trebao prodati na zapadnoeuropskom tržištu. Pola od toga je sredinom lipnja prevezao u Italiju, a desetak dana poslije je s drugom polovicom u vozilu "pao" na području Baćine.

Istražni postupak

Tada je dubrovačko-neretvanska policija izvijestila da je uhićen 49-godišnji državljanin Italije prilikom kontrole policije i hrvatske carine na Jadranskoj magistrali. Drogu koja je bila upakirana u 11 paketa i skrivena ispod suvozačeva sjedišta, u rutinskoj kontroli vozila nanjušio je službeni policijski pas za detekciju droge Johnny, koji je reagirao na području suvozačeva sjedišta.

Policija je tada procijenila da je ulična vrijednost zaplijenjenoga kokaina od 17 do 20 milijuna kuna. Vještačenjem je utvrđeno da je zaplijenjeni kokain vrlo visoke čistoće, navodno čak veće od 75 posto.

U tom je slučaju protiv njega u tijeku postupak pred Općinskim sudom u Metkoviću, gdje je sredinom prosinca 2020. godine potvrđena optužnica za krijumačarenje i preprodaju narkotika, za što je predviđeno od jedne do 12 godina zatvora.

Očekuje se da USKOK, nakon što ispita osumnjičene, sucu istrage splitskoga Županijskog suda podnese zahtjev za određivanje istražnog zatvora, o kojem bi se trebalo odlučiti u petak.

Daira Barović, zamjenica ravnateljice USKOK-a, podnijela je sucu istrage Županijskog suda prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv dvoje privedenih, piše Slobodna Dalmacija.

Kopirati
Drag cursor here to close