Cyber kriminal

Otkriveno tko je prijetio smrću dopisniku Avaza Dini Pašaliću

''Policija posjeduje svu opremu za otkrivanje prijetnji na internetu - ne samo novinarima, nego i svim drugim građanima koji trpe govor mržnje i ugrožavanje sigurnosti'', rekao je ministar.
Vijesti / Crna Kronika | 29. 04. 2020. u 13:29 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski inspektori za cyber kriminal Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) rasvijetlili su slučaj prijetnje smrću novinaru Dnevnog avaza iz Zenice Dini Pašaliću, koju mu je preko lažnog Instagram profila u prosincu prošle godine uputio H.O. (23 godine) iz Zenice.

Pašalić je prijetnje dobio nakon izvještavanja o prometnoj nesreći koja se dogodila na Glavnoj gradskoj magistrali u Zenici, poslije koje je, od ozljeda dobivenih tom prilikom, preminula jedna djevojka.

''Zahvalan sam policiji, koja je imala jako puno posla, jer je morala provesti puno procedura da bi došla do ovog otkrića. Smatram da je važno, usprkos prijetnjama, ne posustajati u izvještavanju, a svaku ovakvu prijetnju treba prijaviti'', ističe Pašalić.

On napominje da je H.O., u prostorijama MUP-a ZDK, priznao da mu je prijetio te da će uskoro u Tužiteljstvu ZDK obojica dati i izjavu. Izvjesno da će doći i do sudskog postupka, kada će se H. O. suditi za krivično djelo ''ugrožavanje sigurnosti'', a za što je predviđena i zatvorska kazna.

''Uprava policije krajnje ozbiljno zaprima i dokumentira sve prijave, odnosno slučajeve upućivanja prijetnji i ugrožavanja sigurnosti novinara, kako bi se najbrže i najefikasnije otkrivali izvršitelji tih krivičnih djela. I dalje ćemo, a u cilju stvaranja uvjeta za objektivno i nepristrano izvještavanje i rad novinara, krajnje profesionalno poduzeti sve mjere kao i dosad'', ističe policijski komesar MUP-a ZDK Semir Šut.

Ministar unutarnjih poslova ZDK Dario Pekić napominje kako je i ovo pokazatelj da policija ozbiljno radi na tome kako bi novinari mogli neometano raditi svoj posao.

''Ovo je i jasna poruka da će policija stati ukraj svim pokušajima pritisaka i cenzure slobodnom izvještavanju javnosti. Prijetnje i zastrašivanje novinara te ugrožavanje njihove sigurnosti, nećemo tolerirati'', kaže Pekić za Fenu.

On najavljuje da će MUP ZDK nastaviti, u skladu sa nadležnostima, štiti novinare, a one koji se samo i usude na slične stvari, odmah i pravovremeno procesuirati te ubuduće i javno obznaniti imena onih koji misle da su iznad zakona.

''Policija posjeduje svu opremu za otkrivanje prijetnji na internetu - ne samo novinarima, nego i svim drugim građanima koji trpe govor mržnje i ugrožavanje sigurnosti. To je, već na početku mog mandata, bilo opredjeljenje te sam naložio nabavku opreme za otkrivanje o ovakvih slučaja'', ističe ministar Pekić.

Kopirati
Drag cursor here to close