Nasilje i mržnja

Otkriven muškarac koji je ispisao uvredljive grafite kod džamije u Prijedoru

Iz Policijske uprave Prijedor su priopćili da se B.P. sumnjiči da je izvršio kazneno djelo javno izazivanje i poticanje nasilja i mržnje.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 03. 2019. u 12:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija u Prijedoru identificirala je osobu inicijala B.P. (1981) iz tog grada, zbog sumnje da ispisala grafite u neposrednoj blizini Čaršijske džamije.  Fena neslužbeno saznaje da je ispitan Bojan Pećanac. 

Iz Policijske uprave Prijedor su priopćili da se B.P. sumnjiči da je izvršio kazneno djelo javno izazivanje i poticanje nasilja i mržnje. 

Tereti se da je 4. i 5. ožujka 2019. godine, u ulici Muharema Suljanovića, na zidu pomoćnog objekta-garaže koja se nalazi u neposrednoj blizini vjerskog objekta te ispred ulaza u navedeni objekt, ispisao grafite "ISHS“, "NIKA“, kao i četiri ćirilična slova S. 

Grafite istog sadržaja osumnjičeni je također ispisao na stambenoj zgradi koja se nalazi u ulici Muharema Suljanovića, zatim u ulici Branislava Nušića na asfaltnoj podlozi ispred ulaza u vjerski objekt, kao i na mostu u mjestu Čarakovo, navode iz policije. 

Nakon kompletiranja i dokumentiranja predmeta, protiv B.P. će Okružnom javnom tužiteljstvu Prijedor biti dostavljen izvještaj za kazneno djelo javno izazivanje i poticanje nasilja i mržnje. 

Iz Medžlisa Islamske zajednice Prijedor su ranije osudili uvredljive grafite u haremu Čaršijske džamije u Prijedoru i na garaži tog vjerskog objekta. 

''U vrijeme kada sve više govorimo o suživotu, toleranciji i sprečavanju djela nastalih iz mržnje, još ima onih koji su zadojeni fašizmom i mržnjom'', priopćili su iz Medžlisa Islamske zajednice uz osudu takve vandalske radnje.


Kopirati
Drag cursor here to close