Akcija Panter

Oduzeta roba u vrijednosti milijun maraka

Pored redovne pošiljke, gdje je za uvozno carinjenje bila prijavljena razna roba, pronađena je skrivena i krijumčarena roba, a radilo se o većoj količini tekstilnih proizvoda namijenjenih za tržište Zapadne Europe.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 11. 2023. u 09:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovlaštena službena lica Uprave za neizravno oporezivanje, na području regionalnog centra Tuzla u dvije odvojene akcije oduzela su veću količinu tekstilnih proizvoda i mobilnih telefona čija se ukupna tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 1.000.000 KM.

Na osnovu ranijih operativno-taktičkih saznanja u operativnoj akciji kodnog naziva "PANTER" ovlašteni službenici UNO iz regionalnog centra Tuzla izvršili su detaljan pregled i pretres teretnog motornog vozila, a sve u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH.

Pored redovne pošiljke, gdje je za uvozno carinjenje bila prijavljena razna roba, pronađena je skrivena i krijumčarena roba, a radilo se o većoj količini tekstilnih proizvoda namijenjenih za tržište Zapadne Europe.

Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo "Krijumčarenje", iz člana 214. Kaznenog zakona BiH, protiv osumnjičenog lica će biti podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Foto: UNO BiH / Oduzeta roba u akciji Panter

U drugoj operativnoj akciji, a na osnovu raspoloživih informacija o neregularnostima u poslovanju jednog pravnog lica iz Tešnja, izvršena je detaljna provjera prometa i porijekla roba. Tom je prilikom pronađena veća količina robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija (mobilni telefoni iPhone 14, iPhone 13, iPhone 12). Protiv učinioca opisanih nezakonitosti su poduzete mjere i radnje propisane prekršajnim zakonodavstvom.

Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je procjenjuje se na iznos od 1.000.000,00 KM.

Prilikom poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih lica UNO korištena je specijalizirana oprema, donirana od strane Veleposlanstva SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od strane UNDP/UNODC-a.

Kopirati
Drag cursor here to close