Oko 174 tisuće KM

Oduzeta roba - Duhan, elektro šokeri, kreme za potenciju...

Na području Tuzle službenici UNO izvršili su provjeru porijekla i prometa robe pronađene kod jedne pravne osobe.
Vijesti / Crna Kronika | 01. 11. 2023. u 09:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) na području Tuzle i Sarajeva oduzeli su veću količinu duhana i duhanskih prerađevina i robe stranog porijekla u vrijednosti većoj od 174.000 KM.

Na području Tuzle službenici UNO izvršili su provjeru porijekla i prometa robe pronađene kod jedne pravne osobe. Tom su prilikom pronašli su 6.265 komada razne robe stranog porijekla za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Radilo se o elektro šokerima, radar detektorima, peper sprejevima, dioptrijskim naočarama, kremama za potenciju, raznim kremama i flasterima protiv bolova, kao i lovačke optike. Vrijednost privremeno oduzete robe u ovoj operativnoj akciji iznosi procjenjuje se na iznos od 134.000 KM.

Na području Grada Sarajeva službenici UIO proveli su aktivnosti na terenu usmjerene na otkrivanje lica koja se bave nelegalnim prometovanjem akciznih proizvoda. Tokom provedene operativne aktivnosti kod jednog fizičkog lica pronađeno je i privremeno oduzeto ukupno 650 paklica cigareta i 188,50 kg sitno rezanog duvana. Predmetni duvan i cigarete nisu bili obilježeni akciznim markicama UIO, a ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na iznos od 40.332,50 KM.

Protiv navedenih osoba poduzete su zakonom predviđene mjere i radnje u skladu s pozitivnim zakonskim propisima.

Prilikom preduzimanja mjera iz svoje nadležnosti od strane ovlaštenih službenih lica UIO korištena je specijalizirana oprema, donirana od Veleposlanstva SAD-a u BiH, putem Programa EXBS, kao i od UNDP/UNODC-a, priopćeno je iz UIOBiH. 

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni.

Kopirati
Drag cursor here to close