Preko 300 ubijenih

Obilježena 77. godišnjica partizanske masovne egzekucije u Nevesinju

''Točan broj, zbog stega komunističkog režima, nikada nije utvrđen''.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 02. 2022. u 14:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Po prvi put u povijesti u ponedjeljak je u Nevesinju službeno obilježena godišnjica masovnog zločina kojeg su počinile jedinice Narodno oslobodilačke vojska Jugoslavije (NOVJ) nad nedužnim bošnjačkim stanovništvom u ovom gradu, stoji u priopćenju.

''Te 14. veljače 1945. na prevaru, masovnim egzekucijama i pojedinačnim ubojstvima u gradu i širem području, partizanske jedinice ubile su više od 300 osoba. Točan broj, zbog stega komunističkog režima, nikada nije utvrđen'', kazali su.

Komemorativnom skupu, u gradskom haremu, na mjestu jedne od masovnih grobnica, prisustvovalo je nekoliko desetina Bošnjaka porijeklom iz Nevesinja. Nakon učenja prigodnih sura i dove obratio im se mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

''Ovaj zločin je sistematski prešućivan, ostao je van stranica službene povijesti, uostalom kao i brojni drugi masovni zločini i stratišta na kojima su stradavali Bošnjaci u svojoj novijoj povijesti. Bila je to jedna od teških i tragičnih epizoda stradanja nevesinjskih Bošnjaka, svih životnih dobi, među njima jako puno mladog svijeta, žena i djevojaka, mučki pogubljenih, u egzekucijama Desete hercegovačke udarne brigade NOVJ-a'', istaknuo je muftija.

Podsjetio je kako je u obiteljskim predanjima i pamćenju nevesinjskih Bošnjaka trajno urezano u sjećanje da su njihovi najbliži srodnici masovno likvidirani u samom Gradu i na putnom pravcu prema Mostaru pokušavajući naći utočište.

Dodao je kako je najmanje što mogu učiniti ovovremene generacije, u znak trajnog sjećanja na sve njih, smjerno učenje Kur'ana i dova kako samozaborav ne bi posve nadvladao cijeli događaj i postojanje nevinih žrtva.

Kopirati
Drag cursor here to close