Respiratori

Novalić i ostali: Papiri o Solakovoj svijesti

Braniteljica Marsela Bajramović uložila je dopis Vlade FBiH, po kojem je još od 20. ožujka bila zadužena za nabavku medicinske opreme.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 07. 2022. u 13:31 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, Obrana Fahrudina Solaka uložila je materijalne dokaze o potrebi zdravstvenih institucija za 300 respiratora, kao i da je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) od 20. ožujka 2020. bila zadužena za nabavku medicinske opreme.

Obrana je uložila dokumentaciju na osnovu koje je sačinjen plan Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine, po kojem je zdravstvenim ustanovama bilo potrebno 300 respiratora nakon izbijanja pandemije virusa korona.

Fena / Fikret Hodžić

Prema pregledu stanja od 22. ožujka 2020., nijedan veleprometnik nije na zalihama imao nijedan respirator.

Braniteljica Marsela Bajramović uložila je dopis Vlade FBiH, po kojem je još od 20. ožujka bila zadužena za nabavku medicinske opreme.

''Bilo je opravdano kašnjenje u isporuci respiratora zbog organizacije letova u Kini'', navela je braniteljica obrazlažući jedan od dokumenata.

Obrana je u spis predala i pregled iz svibnja institucija koje su vršile nabavku izuzećem iz Zakona o javnim nabavkama.

Bajramović je u obrazloženju dokumenata ukazala na stav državnih institucija da nema potrebe mijenjati zakon pošto on omogućava nabavke bez pregovaračkog postupka, kao i izuzeće.

Solak, suspendirani direktor FUCZ-a, optužen je za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora s federalnim premijerom Fadilom Novalićem, direktorom firme “F.H. Srebrena malina”, kao i samom firmom, te federalnom ministricom financija Jelkom Miličević.

Fena / Jelka Milićević

Obrana je u spis uložila Solakov dopis Kantonalnom tužiteljstvu u Sarajevu od 29. travnja, u kojem traži da se hitno provede istraga nakon medijskih napisa u vezi s uvozom respiratora. Uložen je i zahtjev optuženog Vladi da ga suspendira do okončanja istrage i utvrđivanja njegove nevinosti.

Na prigovor relevantnosti, braniteljica je kazala da zahtjev za istragu dokazuje stanje svijesti optuženog.

Obrana je uložila dva medijska članka o velikim oscilacijama u cijenama respiratora i “otimačini” za ovom opremom. Većina planiranih članaka je odbijena ili je Obrana odustala nakon sugestija Vijeća. Predsjedavajući Perić je rekao da se medijski izvještaji mogu prihvatiti na opće okolnosti, ali da nisu puno bitni za utvrđivanje činjenica.

Fena / Fadil Novalić

Tužitelj Džermin Pašić je kazao da Tužiteljstvo ne spori okolnosti pod kojima su respiratori nabavljeni nego proceduru po kojoj je to učinjeno.

''Tužiteljstvo tvrdi da nije nabavljena vrsta respiratora koji mogu izliječiti koronu. Nije sporno da su ih svi tražili'', rekao je Pašić.

Suđenje se nastavlja 13. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close