Novalić i drugi

Afera 'Respiratori': Kineska firma dobila europsku oznaku CE

Džemić je rekao da je proizvođač ''Bejing Aerospace Changfeng'' angažirao renomiranu laboratoriju iz Njemačke koja je provjerila usklađenost sa direktivom EU o medicinskim sredstvima.
Vijesti / Crna Kronika | 01. 04. 2022. u 17:29 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine Zijad Džemić, izjavio je da je proizvođač iz Kine, čije je respiratore Federacija uvezla 2020. godine, dobio certifikat kvaliteta kojim mu je odobren uvoz proizvoda u Europsku uniju (EU).

Svjedočeći na poziv Obrane federalnog premijera Fadila Novalića, Džemić je rekao da je proizvođač ''Bejing Aerospace Changfeng'' angažirao renomiranu laboratoriju iz Njemačke koja je provjerila usklađenost sa direktivom EU o medicinskim sredstvima.

''Uradili su punu certifikaciju sistema kvalitete i dobili oznaku CE'', kazao je svjedok.

On je ispričao da je Institut na čijem je čelu 2020. na zahtjev parlamentarne komisije i Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) dao mišljenje o uvezenom respiratoru ACM 812A. Prema njegovim riječima, FUCZ je to mišljenje zatražila po nalogu Agencije za lijekove BiH.

Potvrdio je da su u mišljenju naveli da je proizvođač prošao sistem certifikacije usklađenosti sa direktivom EU i da može plasirati svoje proizvode pokrivene certifikatom u zemlje EU, kao i one koje priznaju oznaku CE, a u koje spada i BiH.

Prema njegovim riječima, proizvođač iz Kine je najrespektabilniji u svojoj zemlji i više od 30 godina se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava, kao i svemirskim programom. Dodao je da iz uputstva za upotrebu respiratora proizilazi da imaju više modova, i to više invazivnih nego neinvazivnih.

Džemić je potvrdio da je Agencija za lijekove, inače, nadležna za uvoz medicinskih sredstava, a da Institut obavlja određene provjere uređaja u bolnicama. Kako je naveo, laboratorija ''Verlab'' je bila zadužena za certifikaciju uvezenih respiratora i prvi put, krajem 2020. nisu dali dozvolu, jer su našli sistemski kvar. Dodao je da su respiratori verificirani prilikom druge kontrole, nakon što je otklonjen kvar.

Za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora, s Novalićem su optuženi suspendirani direktor FUCZ Fahrudin Solak, direktor firme ''F.H. Srebrena malina'' Fikret Hodžić, kao i sama firma, te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Odgovarajući na pitanja tužitelja Džermina Pašića, Džemić je rekao da se Institut nije izjašnjavao na pitanje parlamentarne komisije jesu li uvezeni respiratori pogodni za dugotrajno liječenje pacijenata. Pojasnio je da je Institut dao odgovor je li sprava namijenjena za ono za šta je proizvođač rekao da jeste, a da je pitanje da li to serviser zna objasniti doktorima i da li oni to mogu shvatiti i koristiti.

''Imam osjećaj da se sudi spravi, a sprava je dobra, ima međunarodne papire'', rekao je Džemić.

On je potvrdio da respiratori nisu bili upisani u registar medicinskih sredstava, ali je naveo da oko 25 posto sprava u bolnicama nije upisano. Tužitelj ga je ispitivao o Izjavi o usklađenosti EC, koju su tražili od proizvođača, ali je nisu dobili.

Džemić je rekao da su je tražili formalno kako bi imali svu dokumentaciju za upis, ali da im nisu poslali, jer BiH nije članica EU. Svjedok je rekao da je certifikat dovoljan za upis i tvrdi da ta izjava sigurno postoji, mada nije mogao reći kako to zna.

Kopirati
Drag cursor here to close