Krivi su papiri

Novalić i ostali: Grešku izazvali pomiješani papiri

Svjedokinja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine dodatno je pojašnjavala kako je došlo do ispravki na ugovoru o nabavci respiratora prošle godine, navodeći da su se pomiješali papiri.
Vijesti / Crna Kronika | 12. 11. 2021. u 17:23 BIRN Justice Report

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjedokinja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine dodatno je pojašnjavala kako je došlo do ispravki na ugovoru o nabavci respiratora prošle godine, navodeći da su se pomiješali papiri.

U nastavku svjedočenja Sunita Alagić, pomoćnica direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), kazala je da je ugovor sklopljen na osnovu ponude tvrtke “Srebrena Malina” koji je bio proslijeđen iz Vlade Federacije i na kojem je bila oznaka respiratora HC VE300. Ona je navela da su bile još dvije ponude za respiratore ove firme i da je na jednoj bila oznaka respiratora ACM 812A.

Svjedokinja je kazala da je ponijela ponude na sastanak s direktorom Fahrudinom Solakom i direktorom “Srebrene maline” Fahrudinom Hodžićem, te da je potom sačinila ugovor.

Ponovila je da je Solak nakon dva do tri dana obavijestio da treba ispraviti oznaku respiratora na ugovoru i da umjesto HC VE300 treba stajati ACM 812A.

Alagić je kazala da je greškom samo bila upisana oznaka od respiratora HC VE300, ali da se specifikacija odnosila na ACM respiratore. Ona je navela da joj se i nakon ispravke događalo da unese pogrešnu oznaku u pojedine akte.

“I nakon ispravke bilo je permutacija, jer je ostala košuljica od HC VE-a”, kazala je Alagić.

Solakova Obrana svjedokinji je predočila akte od 30. i 15. travnja, kao i od 6. travnja u kojima se spominje nabavka ACM respiratora. Alagić se složila da to znači da je ispravka bila prije navedenih datuma.

Braniteljica Marsela Bajramović predočila je i tri ponude za koje je svjedokinja navela da su ih imali, uključujući i onu koja je dostavljena direktno Federalnoj upravi civilne zaštite, a u kojoj se nudi 100 komada respiratora ACM po cijeni od deset i po milijuna KM, što je isti iznos za koji je ponuđena druga vrsta respiratora.

Tužitelj Mirza Hukeljić inzistirao je da Obrana kaže gdje je pronađen taj dokument. Bajramović je kazala da se ponuda nalazi u dokazima Tužiteljstva, na što je Hukeljić rekao da dokument nije pronađen u Upravi nego kod optuženog.

''Tvrdim da ova ponuda nije postojala u vrijeme kad su odlučivali'', kazao je tužitelj.

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora, optuženi su federalni premijer Fadil Novalić, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor tvrtke “F.H. Srebrena malina” Fikret Hodžić, kao i sama tvrtka, te federalna ministrica financija Jelka Miličević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad.

Na pitanja tužitelja Alagić je objašnjavala kako su ona i njene kolege pregledali ponude i da su za respiratore gledali minimalne tehničke karakteristike koje je izdala Svjetska zdravstvena organizacija. Ona je rekla da je često kontaktirala s Ministarstvom zdravstva, ali da ne zna je li se konzultirala s nekim po pitanju respiratora.

Svjedokinja je rok isporuke, kao i raspoloživost opreme, navela kao ključni kriterij po kojem su pregledali ponude.

Na pitanja Solakove Obrane, Alagić je potvrdila da su dobivali brojne ponude za medicinsku opremu, da su se cijene mijenjale iz sata u sat i da se događalo da im bude rečeno, kada nazovu za neku robu, da je više nema.

Svjedokinja se složila s braniteljicom Bajramović da je ponuda “Srebrene maline” bila najpovoljnija i da su rokovi kod drugih bili duži nego kod ove tvrtke.

Dodala je da bi, u skladu s iskazanim potrebama, kupili još 200 respiratora da nije bilo “vještačke afere”.

Ispitivanje Alagić biće nastavljeno i 17. studenog, što će biti njeno četvrto pojavljivanje u sudnici. Predsjedavajuća Vijeća Džemila Begović skrenula je pažnju da će ispitivanja morati ograničiti i koncentrirati na bitne elemente djela iz optužnice, bez ponavljanja i nebitnih detalja.

Kopirati
Drag cursor here to close