Ratni zločin

Nova optužnica za Dobrovoljačku

Lučarevića se optužnicom tereti da je počinio krivična djela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika te protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja".
Vijesti / Crna Kronika | 28. 11. 2022. u 13:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno tužiteljstvo podiglo je novu optužnicu za Dobrovoljačku ulicu, odnosno ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Sarajevu, kojom tereti bivšeg zapovjednika Vojne policije Republičkog stožera Teritorijalne obrane BiH Kerima Lučarevića.

Njega se optužnicom tereti da je počinio krivična djela "ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika te protupravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja", piše Detektor.ba

Dodatnih osam žrtava 

Lučarević se tereti da je za vrijeme međunarodnog oružanog sukoba, između dijelova bivše Jugoslovenske narodne armije (JNA) i Teritorijalne obrane Republike BiH (TO RBiH) na području Sarajeva, u vremenskom periodu od 3. do polovine svibnja 1992. godine, u okviru svojih ovlaštenja, u svojstvu zapovjednika Vojne policije Republičkog stožera Teritorijalne obrane BiH, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava.

Prema optužnici, 2. svibnja 1992. godine, nakon što je izvršen napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UN), u svojstvu zspovjednika Vojne policije, Lučarević nije preduzeo nužne i razumne mjere da kazni izvršitelje ubojstava i ranjavanja vojnika i civila, spriječi fizičko i psihičko zlostavljanje zarobljenih pripadnika JNA, kao i da kazni izvršitelje ovih djela.

Optužnicom je obuhvaćen i događaj od 3. svibnja 1992. godine koji se odnosi na stradanje osam ubijenih žrtava s utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe te zarobljavanje više desetina vojnika i civila, koji su mučeni, zlostavljani i zatvoreni u prostorijama FIS-a, Stožera TO-a RBiH u zgradi Predsjedništva RBiH i petom katu Centralnog zatvora.

Optuženi 

Za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz Državnog tužiteljstva je potvrđeno da se optužnica odnosi na događaj iz Dobrovoljačke ulice, ali da još uvijek ne raspolažu informacijama hoće li doći do spajanja s predmetom Ganić i ostali.

Čitanjem optužnice, u listopadu ove godine počelo je suđenje u predmetu protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Hamida Bahte, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiška, koji su, u svojstvu civilnih, vojnih i policijskih dužnosnika optuženi za ratne zločine protiv civila, zarobljenika, ranjenika i bolesnika te protupravno ubijanje neprijatelja.

Kopirati
Drag cursor here to close