Čitanje optužnice i uvodne riječi

Suđenje u predmetu ''Dobrovoljačka'' počinje 21. rujna

Veliki broj branitelja je najavio izvođenje uvodne riječi, te je dogovoreno da će 21. rujna, zbog nedostatka vremena, dvije do tri obrane imati tog dana priliku za uvodnu riječ.
Vijesti / Flash | 17. 08. 2022. u 12:42 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje Ejupu Ganiću i još devetorici optuženih, koje Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine tereti za ratni zločin počinjen 3. svibnja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, počinje 21. rujna, dogovoreno je na statusnoj konferenciji održanoj u Državnom sudu.

Kako je rečeno na statusnoj konferenciji, suđenje će početi čitanjem optužnice koje će trajati oko 45 minuta, kao i izlaganjem uvodne riječi Tužiteljstva BiH. Kako je rekao tužitelj Mladen Vukojičić, njegova uvodna riječ će trajati do sat vremena.

Tužiteljstvo će odustati od određenog broja svjedoka

Također, veliki broj branitelja je najavio izvođenje uvodne riječi, te je dogovoreno da će 21. rujna, zbog nedostatka vremena, dvije do tri obrane imati tog dana priliku za uvodnu riječ.

S obzirom na to da je Tužiteljstvo predložilo veći broj materijalnih dokaza, dogovoreno je da sve Obrane daju pismena izjašnjenja o prigovorima, te da će se dokazi, koji su neosporni, uvesti odmah u sudski spis. Optužba je navela da nema predloženih dokaza u pogledu sudski utvrđenih činjenica.

''Tužiteljstvo će odustati od određenog broja svjedoka i predlagat će svjedoke čije je prisustvo lakše osigurati. Ukoliko bude nespornih činjenica, i to će utjecati na smanjenje broja svjedoka. Nemamo svjedoka kojima su već određene mjere zaštite'', rekao je tužitelj Vukojičić i naveo da postoji određeni broj svjedoka kojima je mjesto prebivališta izvan države, te da će gledati da oni svjedoče u sudnici.

Za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i zločin protiv civilnog stanovništva, pored Ganića, optuženi su Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Optužnica se odnosi na događaje od 3. svibnja 1992. godine, a kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, prikupljeni su dokazi koji se odnose na stradanje osam ubijenih žrtava sa utvrđenim identitetom, među kojima ima i civila i sanitetskog osoblja, ranjavanje 24 osobe, te zarobljavanje više desetina vojnika i civila, koji su mučeni i zlostavljani.

140 ročišta

Predsjedatelj Sudskog vijeća, sudija Darko Smaradžić je kazao da Obrane pripreme pitanja i komentare za iskaze svjedoka koji su u međuvremenu preminuli i da se ona neće usmeno izlagati u sudnici.

Obrane su konstatirale da je to suprotno jednakosti u postupanju i, ukoliko dođe do žalbenog postupka, Vijeće neće imati njihova pitanja i očitovanja u zapisniku. Predloženo je, zbog jednakosti u postupku, da čitanje iskaza svjedoka koji su preminuli bude na zatvorenoj sjednici.

Odvjetnica Lejla Čović je također ukazala na potrebu smanjenja broja svjedoka, jer predloženi broj će biti saslušan na 70 ročišta, a kada se uzme u obzir vrijeme koje će trebati Obranama za unakrsna ispitivanje, dokazni postupak Optužbe će trajati i do 140 ročišta.

''U pogledu dužine ispitivanja svjedoka vidjet ćete da nema nijedan svjedok ispod 90 minuta, to je devet minuta po optuženom. Zamolio bih Sud da razmotri mehanizam da se Obranama da produženje roka ispitivanja'', dodao je odvjetnik Nermin Mulalić, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close