Detalji sa suđenja

Nokautiranje i amnezija: Kako stranka ''šteli'' posao?

Karabegović je kazao da je na direktorsku poziciju došao na preporuku stranke A-SDA, ali da, kako tvrdi, u tom trenutku nije bio njezin član već samo simpatizer.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 02. 2018. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suđenje glasnom tajniku SDA Amiru Zukiću i suoptuženima za nezakonita zapošljavanja u javnom sektoru nastavljeno je u ponedjeljak na Općinskom sudu u Sarajevu saslušavanjem tri svjedoka Tužiteljstva Kantona Sarajevo.

Tužiteljica Bojana Jolović prvo je ispitala Jasmina Karabegovića, koji je prema iskazu od 2000. do 2004. godine radio u Elektrodistribuciji Bihać. U istu firmu se vratio 2016. godine kada je imenovan za v.d. direktora spomenute institucije, piše sarajevsko Oslobođenje.

Guranje imena

Karabegović je kazao da je na direktorsku poziciju došao na preporuku stranke A-SDA, ali da, kako tvrdi, u tom trenutku nije bio njezin član već samo simpatizer.

Svjedočio je kako je najviše komunicirao s tadašnjim izvršnim direktorom EPBiH Esedom Džananovićem.

''Često me je zvao i pitao zašto nije završena procedura zaposlenja Adama Mujagića. Ja sam tada odbio zaposlenje isključivo jednog radnika, jer mi je trebalo njih 15. Guranje jednog imena na silu mi se nije svidjelo, ali vjerujem da je i Džananović bio pod pritiskom generalnog direktora Bajazita Jašarevića, koji je meni napisao nezakonit otkaz isti dan kada sam saslušan u Tužiteljstvu KS-a'', istaknuo je svjedok.

Pojašnjavao je kako je bio zahtjev da se primi u radni odnos i Amel Škaljo, te je primio na razgovor njegovog oca Omera.

''Omer je došao nadmeno kao da je to sve gotovo, čak je donio i dokumente. Rekao mi je da je došao po preporuci Džananovića. Međutim, ja sam odbio primiti Škalju jer je na USK preko 100 pravnika bez posla, a meni dolazi momak iz Zenice'', ispričao je Karabegović. Dodao je kako je nakon 10 dana dobio mail od Džananovića.

Nokautiranje

"Da si to uradio Džemi Borovini, on bi te nokautirao", napisao mi je Džananović, rekao je svjedok te nastavio priču o konkursu na kojem je primljeno osam kandidata u Elektrodistribuciju Bihać.

''14. srpnja 2016. krenuo sam u Sarajevo kod Džananovića da potpiše suglasnost nakon što je natječaj završen. Dok sam se vozio, nazvao me moj zamjenik Mirsad Bratić, koji mi je rekao da će me u Sarajevu čekati suglasnost za još četiri radnika. Ja sam pristao, jer sam smatrao da neću dobiti ni onih osam, ako odbijem ova dodatna četiri radnika. Svi su primljeni po zakonu, jer osim natječaja imate pravo i na izravno zaposlenje preko direktora, kazao je svjedok, dodavši da su dodatna četiri kandidata bili Adam Mujagić, Edina Hajrulahović, Merima Avdić i pripravnik Delić.

Tužiteljica je svjedoka upitala je li tolika hitnost bila za pravnikom i ekonomistom, "s obzirom da je sve završeno za četiri sata"?

''Nisam siguran'', odgovorio je.

Hajrulahović, koja je bila drugi svjedok, radi od 25. srpnja 2016. u Elektrodistribuciji Bihać.

''14. srpnja sam predala molbu na protokol i nekoliko dana poslije pozvana sam na razgovor kod direktora. Imali smo neformalni razgovor nakon čega mi je čestitao zaposlenje'', ispričala je svjedokinja.

Zaborav

Na konstataciju tužiteljice da je ovjerena kopija njezine diplome pronađena kod optuženog Senada Trake, Hajrulahović je kazala da "ne zna kako se tamo našla".

Svjedokinja Merima Avdić kazala je da je za posao konkurirala samo u Elektrodistribuciji Bihać, iako je bez posla bila godinu.

''Vidjela sam da je natječaj poništen, ali sam predala papire. Nadala sam se da će opet biti objavljen, kazala je Avdić prije nego što je odvjetnik Senad Pizović upitao je li nekada ranije tražila pomoć od nekih političkih stranaka vezano za posao.

''Jesam, ali se ne sjećam do kojih stranaka'', odgovorila je Avdić.

Nastavak suđenja je 12. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close