Istraga

Njemačka policija ne isključuje teroristički motiv iza napada u Koelnu

Koelnski državni tužitelji započeli su istragu o pokušaju ubojstva i ozljeđivanju, otkrila je glasnogovornica.
Vijesti / Crna Kronika | 16. 10. 2018. u 07:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka policija ne isključuje da je motiv talačke krize na glavnoj željezničkoj stanici u Koelnu u kojoj je u ponedjeljak ozlijeđeno četvero ljudi bio terorizam.

Otmičar koji je držao jednu taokinju nastrijeljen je kad je policija ušla u ljekarnu na kolodvoru u kojoj su se nalazili. Otmičar je bio naoružan plinom za kampiranje i zapaljivim materijalom, otkrio je vođa istrage Klaus Rueschenschmidt.

Koelnski državni tužitelji započeli su istragu o pokušaju ubojstva i ozljeđivanju, otkrila je glasnogovornica.

Incident se dogodio oko podneva kad je napadač zapalio molotovljev koktel u poslovnici brze hrane, pri čemu je ozlijedio 14-godišnjakinju.

Kad se aktivirao protupožarni sustav napadač je istrčao i potražio zaklon u ljekarni u istom kompleksu, gdje je uzeo taokinju.

Posebna policijska jedinica ušla je u taj prostor nakon dva sata tijekom kojih su vođeni pregovori. Policija je pucala na otmičara i teško ga ozlijedila, a taokinja je oslobođena s lakšim ozljedama.

'Nakon ulaska u ljekarnu svjedoci su izvijestili kako je napadač rekao da pripada terorističkoj skupini DAESH', rekao je Rueschenschmidt, koristeći arapski naziv za Islamsku državu.

Policija je objavila da su na licu mjesta pronađeni dokumenti 55-godišnjeg Sirijca. Vlasnik tih papira imao je dozvolu boravka u Njemačkoj do sredine 2021. godine.

Istražitelji kažu da dokumenti 'vjerojatno' pripadaju napadaču, no naglasili su da nisu još konačno utvrdili njegov identitet.Vlasnik dokumenata poznat je policiji zbog niza kaznenih djela, poput krađe i prijetnji.

Policija je zatvorila cijelu stanicu i većinu okolnog područja, uključujući trg kod poznate koelnske katedrale. Svi nadolazeći vlakovi su preusmjereni.

Koelnski kolodvor jedan je od najvažnijih prometnih sjecišta na Rajni te se nalazi u samom središtu grada. Svakodnevno njime prođe oko 1300 vlakova s oko 280 tisuća putnika, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close