Napad na vojnoj paradi

ISIL preuzeo odgovornost za napad u Iranu u kojem su poginule najmanje 24 osobe

Lokalni mediji navode da su napadači otvorili vatru na sigurnosne snage, a napad je izveden tijekom parade organizirane povodom Tjedna obrane u Iranu
Vijesti / Crna Kronika | 22. 09. 2018. u 16:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Teroristička organizacija ISIL preuzela je odgovornost za oružani napad izveden tijekom vojne parade u gradu Ahvazu na jugozapadu Irana, javlja Anadolu Agency. 

Iranski dužnosnici ranije danas su priopćili  da je grupa poznata kao Al-Ahvaziye odgovorna za napad, u kojem su poginule najmanje 24 osobe.  Međutim, odgovornost za napad je preuzeo i ISIL. 

Napad je izveden tijekom vojne parade, organizirane povodom 38. godišnjice iransko-iračkog rata. 

Teroristička organizacija ISIL je putem svoje novinske agencije Amak preuzela odgovornost za napad. Naveli su i da se na mjestu događaja nalazio i iranski predsjednik Hasan Rouhani. 

Međutim, poznato je da je Rouhani nazopčio vojnoj paradi, ali ne u Ahvazu nego u Teheranu. Amak je kasnije ispravio taj navod. Nisu objavili video-zapis napada. 

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif smatra da su Sjedinjene Američke Države i oni koji podržavaju terorizam u regiji, odgovorni za napad izveden tijekom vojne parade. 

I glasnogovornik iranske vojske Čuvari revolucije Ramazan Sherif potvrdio je ranije danas kako je napad na vojsku izvela grupa poznata kao Al-Ahvaziye. Sherif je naveo kako ovu grupu podržava i Saudijska Arabija. 

U napadu, koji se dogodio u subotu ujutro, poginule su najmanje 24, a ozlijeđene 53 osobe. Neutralizirana su četvorica napadača, među kojima su dvojica uhvaćeni živi. 

Lokalni mediji navode da su napadači otvorili vatru na sigurnosne snage, a napad je izveden tijekom parade organizirane povodom Tjedna obrane u toj zemlji. Teroristički napad na vojsku izvela je grupa poznata kao Al-Ahvaziye, a koja je poznata kao separatistička grupa koja na jugozapadu Irana nastoji formirati nezavisnu arapsku upravu.

Kopirati
Drag cursor here to close