Pokrenut važan proces

#NisamTražila - Javljaju se zlostavljane žene iz regije

Traumatične ispovijesti žena iz BiH i regije
Vijesti / Crna Kronika | 19. 01. 2021. u 09:00 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je glumica Milena Radulović optužila za silovanje uglednog profesora i reditelja Miroslava Aleksića, u samo nekoliko sati povezale su se umjetnice iz cijelog regiona. Ispričale su svoje traume i jedna drugoj poručile- #NisiSama.

U ovoj Facebook grupi #NisamTražila glumice, studentice, modeli, pišu svoja trenutna iskustva i iskustva sjećajući se prijamnih ispita i školskih dana.

U ovu priču se uključila i poznata redateljica Jasmila Žbanić, pišući post podrške gdje je obećala da će pomoći svim ženama žrtvama koje se odluče prijaviti seksualno uznemiravanje, te je navela kako im može osigurati pravnu pomoć.

''Kolegice glumice i studentice, ako odlučite da se suprotstavite predatorima idite isključivo pravnim putem ka nadležnom tužilaštvu podnoseći kaznenu prijavu protiv počinitelja. Prije toga molim vas da se posavjetujete sa pravnicima. Seksualno uznemiravanje / napastovanje je jedan od najčešćih oblika seksualnog nasilja. Ključni element je moć, odnosno provodi ga osoba koja je na moćnijoj poziciji od osobe nad kojom se ono provodi (npr. šef nad podređenom/im, profesor ili asistent nad studentom/icom). U takvom postupku budete svjesni činjenice da morate svjedočiti'', rekla je Žbanić podvlačeći da je taj postupak je tajan.

''Ukoliko vam je potrebno mogu vam osigurati pravnu pomoć ako se odlučite na ovaj važan čin. Najbolje bi bilo da se organizirate u što većem broju. Ne obraćajte se medijima jer na taj način od predatora se pravi žrtva. Kolege i kolegice novinar-ke molim za razumijevanje i strpljenje - ako postupci budu pokrenuti molim vas sačekajte presude - žene treba zaštiti i niko nevin ne treba da strada. Razgovarala sam sa dekanom Akademije Srđanom Vuletićem, profesoricama i profesorima ASU od kojih imate punu podršku'', rekla je Žbanić, poručujući kako su već ovakvim načinom organiziranja uspjele pokrenuti važan proces - ne samo u glumačkoj profesiji nego u cijelom društvu gdje se dešavaju isti obrasci uznemiravanja/zlostavljanja žena.

''Hvala vam!'', rekla je Jasmila.

Oglasila se i ASU

Sinoć se i Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu oglasila, pozvavši sve bivše i sadašnje studente da prijave slučajeve seksualnog uznemiravanja.

''Hvala na brzoj reakciji i nadamo se da će se sa studentima koji istupe postupati shodno svim pravilima i bez diskriminacije. Ako želimo da ova akcija urodi plodom, prijavimo nasilje'', naveli su.

Potaknuti postovima na Facebook stranici „Nisam tražila,“ kako su rekli, uposleni na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, pozivaju i ohrabruju sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave u nadležne institucije ili menadžmentu ASU.

''Reagujući instantno, ASU Sarajevo je formirala prostor od povjerenja za sve studentkinje i studente i zaposlene da prijave sva eventualna nedolična ili nasilna ponašanja. U tom kontekstu, ASU se obavezuje da svako takvo ponašanje oštro sankcionira. Na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nema tolerancije prema bilo kojoj vrsti zloupotrebe, zlostavljanja niti uznemiravanja. Nastavićemo sa poštivanjem digniteta svakog pojedinca, i etika će biti uvijek osnova našeg rada kao i do sada'', istaknuli su.

Sve slučajeve koji spadaju u opisane kategorije možete prijaviti u pravnu službu ASU na mail: [email protected]

Inače, inicijativu na društvenim mrežama #NisamTražila su pokrenule četiri kolegice, bivše studentice na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu: Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović.

''Iako poznajemo žene čije smo ispovijesti objavile, i same nas je iznenadio broj ispovijesti koje smo dobile. Krenulo je kao spontana inicijativa jer su sve administratorice stranice bile potaknute činjenicom da se u sredini u kojoj živimo, konstantno čudimo i osuđujemo nasilje koje se događa ženama u drugim sredinama, ali same nismo spremne govoriti o tome. Dakle, pravimo se da se to kod nas ne događa. Žene koje se bave javnim profesijama često se percipiraju kao privilegirane članice društva, a to u praksi izgleda puno drukčije. Shvatile smo da većina žena još nije spremna izaći iz anonimnosti kad je u pitanju rodno zasnovano nasilje, ali je jako važno da stvorimo prostor za razgovor i da skrenemo pozornost na to da se ono itekako događa i u našoj sredini'' rekle su za Jutarnji list djevojke, dodajući da je igrom slučaja ovdje riječ o ženama koje se bave javnim profesijama i koje govore o torturama koje su proživljavale na fakultetima ili u radnim okruženjima. To, napominju, ne znači da se seksualno uznemiravanje i napastovanje ne događa i na drugim mjestima, nego znači da su žene iz tih branši puno spremnije govoriti o tome.

''Izgleda da još nismo naučili lekciju i da to moramo stalno ponavljati. Žrtva nije dužna prijaviti nasilje onda kad se ono dogodi, nego onda kad je spremna govoriti o tome. Nije tu riječ samo o pojedinačnim slučajevima, nego o cijeloj mreži koja omogućava nasilnicima da svoje nasilje provode nekažnjeno. Mnogi od njih nisu ni svjesni svog problematičnog ponašanja. S druge strane, žrtve nasilja se osjećaju stigmatizirano, društvo ih je naučilo da one trebaju osjećati sram što se to dogodilo i vrlo je teško razgovarati o tome'', objašnjavaju djevojke iz pokreta Nisam tražila, dodajući da nasilje ostavlja duboke psihičke ožiljke na žrtvi, a nasilnike je za mnogo stvari gotovo nemoguće kazniti, kažu, jer su zakonski okviri tako postavljeni. Žrtvama se, zapravo, jako rijetko i vjeruje kad izađu sa svojim iskustvima u javnost ili pokušaju prijaviti nasilje, objašnjavaju djevojke koje smo upitale da obrazlože i sintagmu pokreta.

''Ona je logičan odgovor na ono najčešće opravdanje nasilnika: 'Sama je to tražila'. Nitko nasilje ne traži. Nitko ga ne želi. Ono se ne događa zbog nas, nego nama. Jedan od najčešćih komentara na društvenim mrežama na ispovijest Milene Radulović je upravo to da je to sama tražila jer je izabrala bavljenje glumom. Jedan komentator je išao toliko daleko da je njegov autor napisao da se to njegovoj kćerkici nikada ne bi moglo dogoditi, jer joj ne bi dopustio da bude glumica. Žao nam je što ta osoba ne shvaća da će se neki pokušaj nasilja njegovoj kćerkici gotovo izvjesno dogoditi barem jednom u životu, a da zbog takvog stajališta svoga oca i mnogih njemu sličnih, neće biti u stanju od nasilja se obraniti, niti ga procesuirati na pravi način'', objašnjavaju glumice.

Reakcija Gorana Bogdan

Slučaj svoje glumačke kolegice Radulović komentirao je i proslavljeni glumac iz Hercegovine Goran Bogdan.

''Milena Radulović je super djevojka i vrlo je teško uopće komentirati taj monstruozan čin. Na taj način iskoristiti nekoga, ne samo žene, već i najslabije članove zajednice, djecu koja su došla učiti i za koju se obavezao obrazovati ih, obaveza nam je kao društvu reagirati odmah i najoštrije. Treba se dati potpora svim žrtvama i iz Hrvatske, jer to je globalni problem. U potpunom sam šoku. Od Milene je to bilo jako hrabro, zeznuto je u to sve ući, teško je dokučiti što se žrtvi silovanja sve događa i kakve su to traume i posljedice. Nitko to ne može znati. Posebno je teško što se takve stvari događaju mladim i talentiranim ljudima sa svim predispozicijama za uspjeh, a osakati ih se za cijeli život'' komentirao je Bogdan.

Kopirati
Drag cursor here to close