Izvoz i prodaja mesa

Nekadašnji direktor Ureda za veterinarstvo BiH optužen za zloupotrebu položaja

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Crna Kronika | 03. 01. 2024. u 09:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Ljubomira Kalabe, rođenog 1957. godine u Bugojnu, državljanina BiH i R Srbije za zloupotrebu položaja.

Optuženi se tereti za koruptivno kazneno djelo, odnosno da je zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, iskoristivši službena ovlaštenja direktora u Uredu za veterinastvo Bosne i Hercegovine, svjesno nanio štetu pravnom subjektu iz Posušja u iznosu od 411.673,50 KM.

Optuženi se tereti da je, postupajući u svojstvu službene osobe u institucijama BiH, za vrijeme kada je obavljao poslove direktora Ureda za veterinarstvo BiH, tijekom 2020. godine, bez ispunjenja zakonskih uvjeta donio obavezno Uputstvo o privremenoj zabrani izdavanja i potpisivanja veterinarsko zdravstvenih certifikata pomenutom gospodarskom subjektu, te onemogućio izvoz i prodaju već pripremljenog goveđeg mesa u R Tursku u količini od oko 41 tone (41.785,78 kg), koje je zbog toga propalo i bilo uništeno, na koji način je prouzrokovao materijalnu štetu u novčanom iznosu od 411.673,50 KM.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220. stav 1. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close