Klaster

Nastavak akcije o kupovini diploma: Pronađena velika količina novca

Ranije je slobode lišeno 11 osoba i sprovedeno u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.
Vijesti / Crna Kronika | 03. 03. 2023. u 12:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku istrage u predmetu „Klaster“, Tužiteljstvo BiH intenzivno provodi dalje aktivnosti usmjerene na dokumentiranje počinjenih krivičnih djela i počinitelja.

Poseban fokus, kako je navedeno, usmjeren je na prikupljanje dokaza o imovinskoj koristi stečenoj krivičnim djelom i pranju novca.

Po nalogu postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, uz pribavljenu naredbu Suda BiH, policijski službenici SIPA-e su dana 03.03.2023. godine, provedenim pretresom sefa osumnjičenog V.S. pronašli gotov novac u iznosu većem od 300.000 KM u inostranoj valuti.

Dosadašnjim istragom u ovom predmetu ukupno je pronađeno i privremeno oduzeto više od 450.000 KM u gotovini.

Tužiteljstvo BiH u ovom krivičnom predmetu nastavlja planirane aktivnosti u suradnji sa svim nadležnim institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini, u cilju prikupljanja dokaza o odlučnim činjenicama vezanim sa sistemsku korupciju, neovlaštenu trgovinu, organizirani kriminal i pranje novca u oblasti visokog obrazovanja.

Podsjećamo, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu danas su na području Banje Luke, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Kozarske Dubice, Brčkog, Travnika i Mostara realizirali operativnu akciju „Klaster“.

Pretresi su izvršeni na osamnaest lokacija, a pretreseni su stambeni objekti i pokretne stvari devet fizičkih osoba te je pretreseno devet pravnih osoba, odnosno visokoškolskih ustanova.

Slobode je lišeno 11 osoba i sprovedeno u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto: 75 personalnih studentskih dosijea, matične knjige, evidencije i registri i druga poslovna dokumentacija, novac u iznosu od 165.000,00 konvertibilnih maraka, računari i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Kopirati
Drag cursor here to close