Tlo

Nakon jakog potresa, tlo se treslo još 30 puta

Epicentar je bio u pograničnom području Crne Gore s BiH, gdje su i ranije bili zemljotresi jačine od 5,3 do 5,5 stupnjeva Richtera.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 03. 2024. u 09:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon prvog jakog zemljotresa od 5,4 stupnjeva Richtera, u četvrtak ujutro je u Crnoj Gori zabilježeno još 30 manjih podrhtavanja tla u zemlji i regiji, podaci su Sektora za seizmologiju crnogorskog Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju.

Načelnica tamošnjeg Odsjela za analizu i obradu seizmoloških podataka Milena Tomanović rekla je na konferenciji za novinare da su manji zemljotresi bili jačine od 3,5 do 1,5 stupnjeva Richterove ljestvice.

Tomanović je navela da još nema informacije o eventualnoj šteti koju je zemljotres od 5,4 stupnjeva Richtera mogao izazvati, te istaknula da je ovaj potres, srećom, zabilježen na nenaseljenom području.

Napomenula je kako je epicentar bio u pograničnom području s BiH, gdje su i ranije bili zemljotresi jačine od 5,3 do 5,5 stupnjeva Richtera.

"Ne možemo predvidjeti može li da se ponovi, ali imali smo 30 naknadnih zemljotresa", rekla je Tomanović i dodala da je to pokazalo da je došlo do pobuđivanja seizmičnosti i da će pratiti dalju situaciju.

Srna izvještava kako se u Gacku, na čijem području je također bio jedan od epicentara iz serije jutrošnjih zemljotresa, za sada nitko od građana nije javio da prijavi štetu.

Hidrometeorološki zavod Republike Srpske objavio je da za sada nema informacija o eventualnoj šteti.

Ni u Bileći za sada nije prijavljena šteta nakon, ali danas neće biti nastave u dvije osnovne i srednjoj školi, niti će raditi vrtić. Kako je Srni potvrđeno u tamošnjoj u Civilnoj zaštiti, nastava se danas neće izvoditi po preporuci Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Iz Civilne zaštite su dodali da su od jutros pregledane školske zgrade i da nema oštećenja na njima.

"Nitko se do sada nije javljao da prijavi štetu, a stožer Civilne zaštite zasjeda", naveli su iz općinske Civilne zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close