1992.

Nakon 31 godinu pronađeni posmrtni ostaci Mostarca stradalog na Buni

U spomen - kostrurnici u Nevesinju Dalibor Medan je u četvrtak identificirao i preuzeo posmrtne ostatke svoga brata.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 05. 2023. u 16:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Trideset i jednu godinu nakon tragičnog stradanja na Buni kod Mostara, obitelj će u petak u Ortiješu kod Mostara, sahraniti posmrtne ostatke Đorđa Medana koji je kao dvadesetjednogodišnji mladić stradao 14. lipnja 1992. godine na Buni kod Mostara.

Kako piše Topportal, Đorđe je ubijen na Buni od strane pripadnika HVO-a prilikom povlačenja srpskog naroda i vosjke u lipnju 1992. godine, a obitelj je za njegovim posmrtnim ostacima tragala 31 godinu, te čekala da se dio po dio prikupi kako bi ga dostojanstveno sahranili.

"30 godina živimo s ogromnim bolom"

U spomen - kostrurnici u Nevesinju Dalibor Medan je u četvrtak identificirao i preuzeo posmrtne ostatke svoga brata. Kaže da je sada mirniji kada kosti svoga brata može sahraniti u njegovom rodnom Ortiješu, pored oca koji je 30 godina tragao za sinom i koji je za života napravio grobnicu za njega u nadi da će ga nekada ipak pronaći i dostojanstveno sahraniti.

"Brat je stradao na Buni sa Tihom Kandićem. Bili su zajedno u autu. Trideset godina živimo s ogromnim bolom i šta danas reći. Bile su mnoge razmjene. Na jednoj razmjeni pojavilo se njegovo ime i nekoliko dijelova tijela. Oni su te leševe s Bune prenosili, manipulirali. Nakon toga pojavio se i ostatak dijelova. Očeva želja je bila da se brat sahrani u Ortiješu. On je prošle godine preminuo i nije dočekao da sahrani sina. U subotu ćemo ga sahraniti pored njega", kaže Dalibor.

Tijela 34 stradale osobe za koje su pretpostavljalo da su srpske nacionalnosti su razmijenjena 23. ožujka 1993. godine u Dolu kod Stoca, a 29 je ostalo neidentificirano. Neidentificirani su potom sahranjeni na gradsko groblje u Trebinje. Krajem rujna 1997. stigla je naredba okružnog tužiteljstva da se sva tijela koja nisu identificirana, a sahranjena su u Trebinju, ekshumiraju i pokušaju identificirati. Tada su svi prebačeni u kostrurnicu u Nevesinju i uzeti su DNK uzorci.

U travnju 2003. došla je potvrda za jednu kost Đorđa Medana, a 2006. uzorak za još jednu kost. Otac tada nije želio sahraniti samo dvije kosti. Nakon toga 2018. godine ICMP je naložio reviziju svih spomen-kostrunica u BiH i tada su uzeti uzorci sa svih kosti.  Sada je stiglo još šest uzoraka za koje je potvrđeno da pripadaju Đorđu Medanu.

Težak zločin na Buni

Predsjednica Organizacije obitelji zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u Nevesinju Aljonka Dželetović podsjeća da je na Buni kod Mostara 14. lipnja 1992. godine stradalo 29 osoba srpske nacionalnosti, 18 vojnika i 11 civila. Za tijelima njih sedam još se traga.

"Znamo da se na Buni dogodio užasan zločin. Znamo da su premještali tijela. Znamo tko su izvršitelji, tko su naredbodavci, imamo dokaze, ali još uvijek nitko nije procesuiran", kaže Dželetovićeva.

Ona dodaje da se na području istočne Hercegovine traga za još 81 osobom. "U spomen –kostrurnici u Nevesinju pohranjeno je još 57 sanduka kostiju neidentificiranih osoba, a procjenjuje se da se tu nalaze posmrtni ostaci oko 90 osoba. Kada slušamo ICMP, oni kažu da na dnevnoj razini može se identificirati sto osoba. Ovo tijelo je razmijenjeno u nekoj ratnoj razmjeni, obitelj je davno dala uzorke krvi, što baca sumnju na cijeli proces identifikacije", napominje Dželetovićeva.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i nestalih osoba kada je u pitanju regija "Hercegovina" smrtno je stradalo 1.576 osoba. Tokom 1991. godine smrtno je stradalo 28 osoba, a 1992. godine 1.020 osoba, 1993. godine 198 osoba, 1994. godine 143 osobe, 1995. godine 155 osoba, nakon 31.12.1995. godine 27 osoba te još pet osoba za koja nije moguće sa sigurnošću utvrditi točnu godinu stradanja. Prema spolnoj strukturi smrtno je stradalo 1.413 muškaraca i 163 žene. Status vojnika imalo je 1.171 lice, a 405 njih bili su civili.

Na području općine Mostar smrtno je stradalo 526 osoba srpske nacionalnosti i to 380 vojnika i 146 civila. Promatrajući spolnu strukturu radi se o 470 muškaraca i 56 žena. Pored navedenih osoba, najmanje devet civila i 49 vojnika iz Mostara smrtno su stradali izvan teritorije općine Mostar. To ukupnu brojku stradalih povećava na 584 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close