Vještaci iznijeli mišljenja

Na Cvikijevom dresu i trenerci tragovi baruta, vještaci utvrdili i vrstu puške iz koje je pucano

Obrana Cvitanovića uložila je žalbu na iskaz vještaka s obzirom da nalaz vještaka nije upotpunjen fotografijama što je zakonska odredba, te će ovaj vještak biti ponovno pozvan i ispitan od strane obrane.
Vijesti / Crna Kronika | 02. 11. 2021. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nastavku suđenja osumnjičenom Josipu Cvitanoviću Cvikiju koji se tereti da je 9. studenog prošle godine s pet hitaca iz automatske puške usmrtio Marka Radića Maku saslušano je četvero sudskih vještaka koji su analizirali izuzete tragove.

Prva vještakinja bila je Maja Martinović-Muk koja je bila zadužena za biološka vještačenja i DNK analizu tragova. Po naredbi Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, ova vještakinja je analizira tragove krvi s odjeće ubijenog Radića.

Krv ispred lifta 

Martinović-Muk u ovom slučaju navodi kako je većina nakupina krvi pripadala Radiću, dok jedan dio krvi koji se nalazio u predjelu iznad koljena na farmerkama ubijenog je bio mješovit odnosno, nije se u potpunosti slagao s DNK profilom Marka Radića. Vještakinja Martinović-Muk još je kazala kako trag krvi koji je izuzet ispred lifta zgrade u potpunosti pripada osumnjičenom Cvitanoviću.

Obrana Cvitanovića uložila je žalbu na iskaz vještaka s obzirom da nalaz vještaka nije upotpunjen fotografijama što je zakonska odredba, te će ovaj vještak biti ponovno pozvan i ispitan od strane obrane.

Prepravljeni pištolj, čahure i moguća puška  

Idući nalaz sačinili su vještaci Alija Kotarević i Dženana Kapo, zaposlenici Federalne uprave policije, vještaci za balistička i mehanoskopska vještačenja.

Po naredbi Tužiteljstva HNŽ-a ovi vještaci obavili su analizu pronađenih čahura, košuljica od zrna te samog jezgra zrna, odjeće izuzete od osumnjičenog Cvitanovića, te pištolj i streljivo koji su pronađeni pri uhićenju. Pronađeni pištolj kod Cvitanovića bio je plinski, ali prepravljen tako da može ispucati streljivo kalibra 6,35, ubačena mu je čelična cijev, te su ispravnost oružja potvrdili vještaci testnim okidanjem.

Komparacijom spornih čahura koje su pronađene na licu mjesta vještaci su utvrdili kako pripadaju vrsti streljiva namijenjenoj za automatske puške tipa 'kalašnjikov' ili puškomitraljez M72. Vještaci su također utvrdili kako se na jakni ubijenog Radića moglo vidjeti 10 oštećenja, tri sa zadnje strane i sedam s prednje.

Barut na dresu 

Posljednji vještak koji je danas iznosio nalaz pred sudom u Mostaru bio je Ivica Perović, vještak kemijske struke uposlen u Federalnoj upravi policije. Perović je kazao kako su izuzeti tragovi s odjeće osumnjičenog Cvitanovića pokazali da su čestice baruta pronađene na dresu i trenerci koje je Cvitanović nosio na sebi prilikom uhićenja. 

Osumnjičeni Josip Cvitanović po završetku iznošenja nalaza, pitao je vještaka je li moguće ako je tijekom privođenja ležeći potrbuške na zemlji, duže od pola sata, na mjestu gdje prolaze tisuće ljudi dnevno mogao pokupiti čestice baruta, na što je dobio negativan odgovor.

Suđenje za ubojstvo Marka Radića zvanog Maka nastavlja se u četvrtak, 4. studenog.

Kopirati
Drag cursor here to close