Problemi sa snimkom

Mutap i drugi: Nestanak snimaka s kamera hotela “Crystal”

Svjedok je rekao da ga je zovnuo vještak i rekao mu da nešto nije uredu sa snimkom.
Vijesti / Crna Kronika | 10. 02. 2022. u 18:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na suđenju za prikrivanje dokaza u vezi sa stradanjem Dženana Memića u Sarajevu u veljači 2016, svjedok Tužiteljstva Bosne i Hercegovine ispričao je kako je u hotelu “Crystal” nestalo struje kad je policija došla da izuzme snimak sa nadzorne kamere i kako nakon dva dana snimka više nije bilo.

Elmedin Konaković kazao je da je bio istražitelj za krvne delikte i da je od pretpostavljenog Nurije Mehića 19. veljače dobio zadatak da sa vještakom izuzme snimke sa nadzornih kamera tri objekta.

On je rekao da je u hotelu “Crystal” bio recepcionar Muamer Ožegović i da je bio ljubazan. Naveo je da je Ožegović rekao da mora nazvati odgovornu osobu i da su potom počeli s izuzimanjem snimka.

Konaković je napomenuo da su ih zanimali snimci zabilježeni 8. veljače 2016. između 21.30 i 23.00 sata.

“U momentu je sve stalo. Nestalo struje. Okrenuo sam se prema Muameru…Rekao je da će odmah da zove pretpostavljenog. Netko mu je rekao da je bager kopao ispred ‘Austrije’ i da je presjekao neke kablove”, prisjetio se svjedok.

On je rekao da je ispred hotela “Austrija” vidio bager. Kazao je da su se vratili nakon sat i pol, te da struje i dalje nije bilo. Ožegoviću je, kako tvrdi, ostavio broj telefona da ga nazove čim dođe struja. Konaković je rekao da je to bio petak, a da je u ponedjeljak ponovo otišao po snimak.

U hotelu su, kako je rekao, zatekli Ožegovića, kojeg je pitao zašto mu nije javio da je došla struja, a on mu je rekao da u petak do 15.00 sati, kada mu je završila smjena, struje nije bilo.

Svjedok je rekao da ga je zovnuo vještak i rekao mu da nešto nije uredu sa snimkom.

“Kaže: ‘Meni liči da je netko obrisao, uklonio…”, naveo je Konaković.

Potom su zvali kolege u policiju kako bi preko tužitelja dobili naredbu za izuzimanje centralne jedinice i javljeno im je da je dobijena naredba, te su je izuzeli. On je rekao da se na naredbu potpisala odgovorna osoba u hotelu, Muamer Budnjo.

Konaković tvrdi da mu je Ožegović rekao da pristup nadzornim snimcima imaju četiri recepcionera, dva konobara i odgovorna osoba.

Na pitanja Ožegovićeve Obrane, svjedok se složio da se svi predmeti izuzimaju na osnovu naredbe suda. Branitelj Semlan Zijadić pitao je svjedoka da li je osigurao mjesto događaja kada je nestalo struje, na što je on rekao da je Ožegoviću ostavio broj da ga nazove čim dođe struja.

Ožegoviću se sudi sa Zijadom Mutapom, Alisom Ramić (ranije Mutap), bivšim šefom Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasanom Dupovcem i policajcem Josipom Barićem.

Svjedok Konaković je kazao da je predmet u vezi sa stradanjem Memića polovicom veljače prebačen iz prometnog odjeljenja u krvne delikte i da se vodila istraga za ubojstvo. Govorio je o privođenju i ispitivanju grupe mladića u vezi sa tim slučajem, te kako se kasnije pojavio Ljubo Seferović, koji je “priznao djelo” te da je na kraju prijava podnesena za krivično djelo iz oblasti prometa.

Svjedok Tarik Šećibović kazao je da je radio kao recepcionar i da je jednom pored printera na poslu zatekao poruku na kojoj je pisalo: “Pregledati snimke”, kao i datum i vrijeme. Naveo je da je rukopis bio Ožegovićev, koji im je bio šef.

On je rekao da je pregledao snimke, misleći da da je on snimljen kako leži ili uzima paštetu iz kuhinje, što im nije bilo dozvoljeno. Rekao je da njega nije bilo na snimcima, a da je vidio neko terensko, kao i policijsko vozilo, te siluete dvije osobe. Poslije je, kako je dodao, išao u policiju da da izjavu.

Na pitanje Obrane, Šećibović je rekao da je na poruci možda pisalo “snimiti snimke”.

Sanjin Ćorić takođe je radio na recepciji hotela i kaže da je čuo kako je nestalo struje te da policija nije uspjela izuzeti snimke. On je kazao da je hotel pokrivalo 16 kamera i da su gledali snimke, ali da nije znao detaljnije raditi sa uređajem osim premotavanja. Prema njegovim riječima, u te uređaje najbolje se razumio Ožegović.

I Aida Hanjalić je rekla da je radila na recepciji hotela i da su svi imali pristup računalu koji je stajao na pultu. Ona se prisjetila dana kada je dolazeći u smjenu zatekla Ožegovića u razgovoru sa dva službena lica. Svjedokinja je kazala da je znala premotavati snimke, ali ne i brisati.

Suđenje se nastavlja 17. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close