Kao na tržnici

Mostar: Cijena glasa od 100 KM do 100 eura

"Do sada je prijavljeno 20 slučajeva trgovine mjesta u biračkim odborima u 18 različitih općina i gradova dok su od naše strane SIP-u prijavljena četiri konkretna slučaja", upozorio je Ćavar.
Vijesti / Politika | 15. 09. 2022. u 11:29 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ponuda za kupovinu glasova kreće se od 100 KM do 100 eura, poručeno je s konferencije za medije Koalicije "Pod lupom" koja je u četvrtak održana u Mostaru.

Naime, provjerene su to informacije s terena promatrača uoči Općih izbora u BiH.

"Neovisne izborne promatračke misije imaju preventivnu proaktivnu i informativnu ulogu u zaštiti izbornog procesa. Svake izbore u BiH najvećim dijelom provodi i kontrolira oko 140 tisuća stranačkih osoba u ulozi članova biračkih odbora, stranačkih promatrača i kandidata na izborima. Ovoliki broj stranačkih ljudi naglašava potrebu i značaj nestranačkih građanskih promatrača na izborima", pojasnila je članica Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom" Zulka Baljak.

942 nepravilnosti 

Kako ističe, "nestranačko promatranje izbora vraća povjerenje građana u izborni proces i značajno utječe na sprječavanje manipulacija u izbornom procesu".

Foto: Bljesak.info / Koordinator za odnose s javnošću i medijima Koalcije "Pod lupom" Hasan Kamenjaković i članica Strateškog odbora Zulka Baljak 

"Za ove izbore angažirano je gotovo 100 dugoročnih promatrača koji su u prethodnom periodu radili na promatranju svega što se tiče izbora. Prema pristiglim izvještajima i analizama njihovih izvještaja ustanovljeno je da su realizirali točno 1384 različite aktivnosti", naglasila je Baljak.

Koordinator za zagovaranje Koalicije "Pod lupom" Ivica Ćavar kazao je kako su tijekom misije Koalicije zabilježene 942 nepravilnosti te 95 propusta u radu i kršenju rokova od strane izbornih povjerenstava.

"Najviše nepravilnosti odnosi se na preuranjenu kampanju i tu smo evidentirali 484 slučaja. Zlouporaba javnih resursa zabilježena je u 271 slučaju dok je rad državnih službenika evidentiran u 54 slučaja. Pristranost u medijskom izvještavanju zabilježena je u 38 slučajeva, neprimjeren govor u 37 slučajeva", istaknuo je Ćavar.

Trguje se svime 

Kako navodi, posebno zabrinjava 11 prijava koji se odnose na kupovinu glasova u predizbornom vremenu, kao i slučajevi trgovine mjestima u biračkim odborima.

Foto: Bljesak.info / Koordinator za zagovaranje Koalicije "Pod lupom" Ivica Ćavar 

"Do sada je prijavljeno 20 slučajeva trgovine mjesta u biračkim odborima u 18 različitih općina i gradova dok su od naše strane SIP-u prijavljena četiri konkretna slučaja uz nadu da će SIP uskoro donijeti odluke po našim prijavama", upozorio je.

On ističe kako u 104 općine svi politički subjekti nisu dostavili kandidate u zakonskom roku pa su stoga lokalna izborna povjerenstva bila u mogućnosti raspati javni poziv za popunu članova biračkih odbora.

"Zbog tehničkih izmjena izbornog zakona BiH zabrinjava činjenica da je trgovina mjestima u biračkim odborima iz oblika stranačke korupcije prešla u oblik sustavne korupcije. Iz više općina dolaze prijave da lokalna povjerenstva sudjeluju u manipulacijama članstvom u biračkim odborima imenujući stranačke osobe u sastave odbora što će svakako od strane naše koalicije biti provjereno i prijavljeno", naveo je Ćavar.

Koordinator za zagovaranje Koalicije "Pod lupom" ponovno je upozorio političke subjekte da je "trgovina mjestima na biračkim odborima zabranjena i da su predviđene rigorozne sankcije za takve slučajeve i nećemo poštedjeti nikoga od traženja odgovornosti za ovu vrstu prijevare".

Kopirati
Drag cursor here to close