Pravila

Slijepi će morati dokazati da su slijepi prilikom glasovanja

Senija Okić, iz Udruge slijepih KS, kaže kako joj je drago što se počelo i o tome razmišljati.
Vijesti / Politika | 14. 09. 2022. u 11:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od novina u Pravilniku o provođenju izbora u Bosni i Hercegovini nalazi se u dijelu kod pomoći druge osobe, objavila je BHRT navodeći kako će slijepi i slabovidni birači morati prilikom glasovanja priložiti dokaz o tome da su fizički nesposobni ili slijepi.

''Birač koji je slijep, nepismen ili fizički nesposoban ima pravo da koristi pomoć druge osobe koje on izabere i uz odobrenje predsjednika biračkog odbora'', navodi se u pravilniku o provođenju izbora u BiH.

Sada je novitet, da birač mora donijeti dokaz o tome da je fizički nesposoban ili slijep ili da umjesto potpisa u putnoj ispravi ima XX ili nepopunjenu rubriku za potpis ukoliko je identifikacija izvršena putem osobne iskaznice. 

Video: Pomoć pri glasanju za slijepe i slabovidne birače moguća samo uz dokaz

Senija Okić, iz Udruge slijepih KS, kaže kako joj je drago što se počelo i o tome razmišljati.

''Svaka promjena mi je u proceduri draga. Nitko neće moći zloupotrijebiti sljepoću. Drago mi je što se dešava svaka promjena u našem društvu i što se razmišlja o slijepima i u procesu izbora", rekla je.

U pravilniku je, navodi BHRT, navedeno da kao dokaz može biti rješenje ili uvjerenje - potvrda nadležne ustanove, instituta ili povjerenstva o utvrđenom invaliditetu ili tjelesnom oštećenju, nalaz medicinske ustanove ili članska karta udruženja za pomoć ovim osobama.

 

Kopirati
Drag cursor here to close