"Najgore do sada"

Mještani očajni: 300 kuća 15 dana bez vode

Vinka Savić, mještanka Verića, koja ima farmu s 90 krava, za "Nezavisne" naglašava da su više od dva tjedna u teškoj situaciji.
Vijesti / Crna Kronika | 06. 07. 2022. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Već 15 dan zaredom mještani Verića nemaju vodu, odnosno dobiju je samo sat ujutru i uvečer, otkad je u nedjelju uvedena izvanredna situacija, ali to nije dovoljno, pogotovo onima koji imaju stoku jer nemaju ni za osnovne potrebe.

Iako je najavljeno da će danas konačno dobiti vodu, oni ističu da obećanjima više ne vjeruju.

Vinka Savić, mještanka Verića, koja ima farmu s 90 krava, za "Nezavisne" naglašava da su više od dva tjedna u teškoj situaciji.

Ni kap vode

"Nemamo vode za stoku. Dođe ujutru od pola šest do pola sedam i što uspijemo uhvatimo u bačve. Isto je i navečer. Ovih dana imamo gubitak mlijeka 50 posto jer krave nemaju dovoljno vode. Tu su i druge životinje, a i mi treba da se okupamo. O bašti neću ni da pričam, ako nemam za piti, kako ću zaliti baštu", priča Savićeva.

Kako kaže, osim ovih krava, očekuje da joj isporuče još 15 junica iz Češke. Prema njenim riječima, i ranije su imali problema s vodom, ali nikad kao sad.

Pročitajte još

"Bila je situacija da je nije bilo dva-tri sata, ali sad nemamo ni seosku niti gradsku vodu. U utorak u osam sati su mi dovezli cisternu vode i rekli su da zovemo ako bude trebalo još. Osim toga, jučer ujutru su čistili bazen i svi su bili na terenu. Nitko nije dolazio dok nismo svi počeli da se bunimo. Ovdje ima više od 300 kuća, nije nas malo", kaže Savić, dodavši da im prošle godine nijednom nije nestala voda.

Njezina susjeda Nedeljka Savić ističe da nekoliko dana nisu imali ni kap vode te da su išli na bunare i snalazili se kako su znali i umjeli.

"Međutim, sad je počela dolaziti ujutru po sat vremena. Svugdje je isto i ovima koji su nešto niže. Mi smo i ranije imali slabije vodu, ali smo bar mogli ujutru da se umijemo, okupamo i bili smo mirni. Ja ovdje živim 30 godina, bilo je loše, ali mislim da je sad ovo najgore do sad", rekla je Savić.

"Ovo je kao kameno doba!"

Kako kaže, obećanju da će voda doći ne vjeruje.

"Ne vjerujem da će danas doći voda, jer do sad ništa nije ispoštovano onako kako je rečeno. Vodu redovno plaćamo, evo jučer nam je stigao račun za tri mjeseca od 88 KM, i sad razmišljam hoću li ga uopće platiti. Ovo je kao kameno doba! Kakvo je ovo vrijeme došlo, ne znamo ni mi", kazala je ona.

Stožer za izvanredne situacije grada održao je jučer sjednicu zbog problema s vodoosiguravanje u pojedinim dijelovima grada, a mjere koje su na snazi u osam MZ dale su efekta, rekao je gradonačelnik Draško Stanivuković, koji je ujedno i zapovjednik Stožera. Ovo se odnosi na Donja Kola, Rekavice 1, Bronzani Majdan, Stratinsku, Potkozarje, Veriće, Ljubačevo i Donju Piskavicu.

"Uspjeli smo da u pojedinim mjesnim zajednicama, u kojima smo proglasili izvanredno stanje, osiguramo redovno vodoosiguravanje. U drugim mjesnim zajednicama, gdje je situacija dosta izazovnija, prekinuli smo kontinuitet u nedostatku vode u najvažnijim periodima, dakle u jutarnjim i večernjim satima", rekao je Stanivuković te dodao da sve mjere koje su donesene u nedjelju, 3. srpnja, još ostaju na snazi.

"Bitno je istaknuti da je u pojedinim mjesnim zajednicama na snazi redovno dopremanje cisterni s vodom. Mjere koje poduzimamo za mjesne zajednice Ljubačevo i Verići također su dale efekte te mještani ovog dijela gradske teritorije mogu da očekuju dolazak vode danas u ranim jutarnjim satima", kazao je on.

Prosvjedi

Ističe da će mještani visinskih zona Ljubačeva također dobiti vodu, dok je u Verićima u tijeku ispiranje cjevovoda.

Srđan Ćutković, predsjednik Savjeta MZ Donja Kola, rekao je da mještani ove mjesne zajednice nemaju vode i očekuju da ona bude provedena od Vukliševića do Đukića, a ako se ne krene s realizacijom opet će organizirati prosvjede pred Gradskom upravom, dovesti cisterne i blokirati put.

"Ako ne krenu u realizaciju prijedloga što smo dali Gradskoj upravi da se radi novi cjevovod od Vukliševića do Đukića, a to je manja investicija, idemo u prosvjede opet", rekao je Ćutković.

On je rekao da je stanje alarmantno i da se mještanima dovoze cisterne s vodom.

"Trebaju nam veće količine vode jer se svaki dan sve više naroda skuplja, zovu za cisterne za vodu, nema narod vode. Mi smo na terenu, radimo svaki dan, dijelimo vodu iz cisterne, raspoređujemo ljudima da budu svi zadovoljni", rekao je Ćutković.

Kopirati
Drag cursor here to close