Informacije iz Tužiteljstva

Miroslav Aleksić u čudu što ga optužuju nakon toliko godina

Prema informacijama u tužiteljstvu, Aleksić je negirao da je počinio radnje koje mu se stavljaju na teret.
Vijesti / Crna Kronika | 19. 01. 2021. u 10:09 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Miroslav Aleksić nije komentirao određivanje pritvora, jedino se navodno čudi što ga je snašlo, pišu Novosti.rs.

Prema informacijama u tužiteljstvu, Aleksić je negirao da je počinio radnje koje mu se stavljaju na teret.

''Na saslušanju je rekao svega nekoliko rečenica. Nije detaljizirao. Ukratko je kazao da negira djelo i naveo da ne zna zašto su ga te djevojke optužile i to poslije toliko godina'', kaže izvor Telegrafa.

Aleksićev odvjetnik Nemanja Jolović je rekao da su optužbe protiv njegovog branjenika ozbiljne.

''Ja i njega i njegovu ženu poznajem dugo godina i ne mogu da povjerujem da je uradio to za što ga sumnjiče. Vidjet ćemo s kakvim će dokazima izaći tužiteljstvo. Očekujem da krajem nedjelje počne saslušanje i oštećenih. Tek kad se to završi i vidim spise moći ću nešto određenije da kažem'', kazao je odvjetnik Jolović.

Podsjetimo, viši sud u Beogradu odredio je sinoć pritvor do 30 dana vlasniku škole glume u Beogradu Miroslavu Miki Aleksiću (68) osumnjičenom za ukupno 15 krivičnih djela, osam silovanja i sedam djela spolnog uznemiravanja, prenosi Politika. Pritvor mu je određen da ne bi utjecao na svjedoke i oštećene, da ne ponovi krivično delo, kao i zbog uznemirenja javnosti, rekla je Tanjugu glasnogovornica suda Tatjana Tešić.

Aleksić je poslijepodne negirao na saslušanju u Višem javnom tužiteljsvt u Beogradu da je seksualno napastovao šest učenica glume u toj školi. Glasnogovornica tužilaštva Ivana Rakočević rekla je Tanjugu da se Aleksić tereti za osam krivičnih djela silovanja i sedam krivičnih djela spolnog uznemiravanja izvršenih u periodu od 2008. do 2020. godine na štetu šest oštećenih.

"Od njih šest jedna je bila maloljetna, a prema ostalim oštećenima su radnje izvršenja poduzete i dok su bile maloljetne i nakon punoljetstva”, navodi glasnogovornica. Dodala je da će Više javno tužilaštvo u Beogradu nastaviti istragu u ovom slučaju.


Istaknula je da, s obzirom na težinu kaznenih dijela koja se osumnjičenom stavljaju na teret, kao i činjenicu da su kaznena djela izvršena od strane lica koje je uživalo povjerenje cjelokupne srpske javnosti, da je u konkretnom slučaju došlo do uznemiravanja javnosti, a naročito imajući u vidu da su krivična djela izvršena i prema maloljetnim licima, te da je zakonska obaveza svih sudionika u postupku da ne iznose činjenice koje saznaju u toku postupka, a pogotovo imajući u vidu interese oštećenih koje tek treba da budu ispitane u istrazi, pored informacija koje su već iznesene u javnosti, u ovom trenutku tužilaštvo neće izlaziti u javnost s detaljima samog postupka.

Policija je pozvala sve osobe koje je osumnjičeni seksualno napastovao, da joj se jave u prostorije Policijske uprave Beograd, jer se sumnja da ima još njegovih žrtava.

Lavinu prijava pokrenula je glumica Milena Radulović koja je prva progovorila o njegovom zlostavljanju, a kasnije su joj se pridružile i druge žrtve.

Uskoro je pokrenuta i Facebook stranica #NisamTražila, u kojoj žene iz regije, glumice, studentice i  modeli pišu svoja svjedočanstva.

Kopirati
Drag cursor here to close