Dotavljeno mišljenje

Ministarstvo pravde BiH protiv pomilovanja Fadila Novalića

I Ministarstvo pravde odstavilo je mišljenje Predsjedništvu BiH o zahtjevu za pomilovanje Fadila Novalića.
Vijesti / Crna Kronika | 22. 03. 2024. u 13:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo pravde BiH dostavilo je mišljenje Predsjedništvu BiH kada je riječ o zahtjevu presuđenog Fadila Novalića da se pomiluje u aferi "Respiratori", a mišljenje ministarstva je ''da zahtjevu za pomilovanje ne treba udovoljiti'' saznaje portal Avaza.

Fadil Novalić bivši premijer Federacije, je osuđen na četiri godine zatvora za zloupotrebu položaja i ovlasti tijekom nabavke stotinu respiratora iz Kine u vrijednosti 5,4 milijuna eura, u travnju 2020. godine, odmah nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije korona virusa.

Inače, Novalić se u četvrtak uvečer javio na izdržavanje kazne u državni zatvor.

Pored njega su osuđeni i Fahrudin Solak, bivši direktor Civilne zaštite ovog entiteta koji se javio na izdržavanje kazne 15. ožujka, te Fikret Hodžić, vlasnik firme ''Srebrena malina'' koji se 14. ožujka javio na odsluženje kazne u Zavod za izvršenje kazne zatvora, pritvora i drugih mjera BiH Vojkovići, u Istočnom Sarajevu.

Sva trojica su prethodno uputili molbe za odgodu služenja zatvorske kazne, dan prije nego što su se trebali javiti u zatvor. Potom su se žalili na rješenja Suda BiH kojima su te molbe odbijene. 

Inače, ranije je negativno mišljenje po pitanju pomilovanja za Novalića poslao i Sud BiH i taj spis također je stigao na adresu Predsjedništva. 

 Prema informacijama "Avaza", Predsjedništvo bi trebalo 4. travnja trebalo održati redovnu sjednicu na kojoj bi se trebala naći točka o pomilovanju Novalića. 

Ranije su dva člana Predsjedništva, Denis Bećirović i Željko Komšić, najavili da neće glasovati da se Novalić pomiluje, pravno bivšem premijeru ostaje još apelacija Ustavnom sudu BiH, koja će prema informacijama sarajevskog medija biti poslana u narednih nekoliko dana. 

Kopirati
Drag cursor here to close