Varali ljude

Makedonci pljačkali po hrvatskom primorju, ukrali 200 tisuća kuna

Materijalna šteta počinjena kaznenim djelima se procjenjuje na oko 200 tisuća kuna.
Vijesti / Crna Kronika | 26. 09. 2021. u 12:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policija je uhitila dvojicu starijih državljana Sjeverne Makedonije koje sumnjiče da su počinili pet prevara i tešku krađu te tako napravili materijalnu štetu od 200 tisuća kuna, doznaje se u splitskoj policiji.

Riječ je o 76-godišnjaku i 68-godišnjaku iz Sjeverne Makedonije koji su tijekom kolovoza i rujna na području Splita, Trogira i Primoštena počinili pet kaznenih djela prevare, prenosi Hina. 

Meta starija populacija

Prilazili su starijim osoba, praveći se da se ne poznaju te da trebaju pomoć prilikom prevođenja, objašnjavaju u policiji.

Nakon ostvarivanja prvoga kontakta s oštećenim, jedan od njih bi, prikazujući trenutnu tešku životnu situaciju, ponudio lažni zlatni sat oštećenima na prodaju po nižoj cijeni od cijene za koju bi spomenuti dvojac govorio da vrijedi, jer mu trebaju novčanice s potvrdom iz banke jer kod sebe ima novac za koji nema potvrdu iz banke.

"Kada bi oštećeni donijeli novac i predali ga, spomenuti bi oštećenima, zbog stvaranja osjećaja sigurnosti, prikazivali kako u torbicu stavljaju kuvertu sa svojim novcem, za koji nemaju potvrdu iz banke, koju bi, dok oštećeni ne gledaju, zamijenili s drugom kuvertom bez novca te bi torbicu potom zaključali lokotom i predavali oštećenima. U ruci bi im ostavili lažni zlatni sat", kaže Jerko Kurevija iz splitske policije.

200.000 kuna

Dodao je da su dvojica Makedonaca počinila tešku krađu kada su na području Dubrovnika prilikom prevare oštećenom, koji je posumnjao u istinitost njihove priče, istrgnuli novčani iznos iz ruke te se udaljili u nepoznatom pravcu.

Procijenjena materijalna šteta počinjena tim kaznenim djelima se procjenjuje na oko 200 tisuća kuna.

Tijekom kriminalističkog istraživanja pretraženo je osobno vozilo i stan na području Omiša koji je koristio osumnjičeni dvojac i tom je prilikom pronađen veći novčani iznos, više lažnih zlatnih satova te više lokota.

Zbog sumnje u počinjenje pet kaznenih djela prevare i kaznenog djela teške krađe uz kaznenu prijavu 76-godišnjak i 68-godišnjak predani su pritvorskom nadzorniku.

Kopirati
Drag cursor here to close