Ubojstvo policajaca

Macan otkrio ubojicu i policiji nacrtao šemu

Macan bi se mogao nagoditi s Tužiteljstvom i u zamjenu za blažu kaznu ili eventualno status zaštićenog svjedoka…
Vijesti / Crna Kronika | 25. 12. 2021. u 09:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Poslije njegovog saslušanja će se znati sve i ubrzo će biti poznati svi akteri. Jedna osoba je već u pritvoru, ali po drugom osnovu, dok je osoba koja je počinila ubistvo i pucala u policajce u bijegu. Ono što je sigurno jeste da će biti poznati akteri ovog zločina i ovo je samo početak'', rekao je za Oslobođenje Duško Tomić, odvjetnik Aleksandra Macana,  koji je saslušan u Tužiteljstvu Kantona Sarajevo.

Dvije godine tražio odvjetnika

Naime, Aleksandar Macan, za kojim je bila raspisana Interpolova crvena potjernica zbog umiješanosti u likvidaciju sarajevskih policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, predao se u petak Tužiteljstvu KS-a, nakon čega je uz jake policijske snage prebačen u pritvor Kazneno-popravnog zavoda Sarajevo.

''Prvo smo otišli do njegove obitelji, a onda u zgradu Tužiteljstva KS-a. Sud mu je već ranije, po zahtjevu Tužiteljstva, odredio jednomjesečni pritvor, a mi smo odlučili da se na tu odluku za sada ne žalimo zbog sigurnosnih razloga'', pojasnio je Tomić, koji tvrdi da će “Macanovom predajom biti stavljena točka na ovaj slučaj, koji već dugo opterećuje BiH”.

Kaže kako je Macan dvije godine tražio odvjetnika “koji ga neće prodati”.

Prema saznanjima Oslobođenja, Macan bi se mogao nagoditi s Tužiteljstvom i u zamjenu za blažu kaznu ili eventualno status zaštićenog svjedoka, otkriti imena ubojica i opisati način izvršenja zločina.

Nacrtao šemu

''Osoba koja je pucala u Šehovića i Vujinovića navodno je Savo Marinković, koji se nalazi u Njemačkoj, gdje je zbog trgovine droge pritvoren do 2024. godine. U BiH je privođen u nekoliko navrata zbog krađe automobila'', navodi Oslobođenje.

Osumnjičeni Macan u petak je, navode sarajevske novine, sarajevskim tužiteljima nacrtao i šemu kretanja ubojica, te je do u detalje opisao sve što se događalo kritične večeri.

Inače, zbog ubojstva sarajevskih policajaca početkom studenog pripadnici SIPA pretresli šest lokacija na području Istočnog Sarajeva i Pala, a u akciji su sudjelovali i službenici MUP-a KS-a, MUP-a RS-a i OSA pod nadzorom Tužiteljstva KS-a.

Među pretresenim objektima bile su Macanova kuća i vikendica u kojoj su pronađena dva kalašnjikova. Vještačenje pronađenog oružja je u tijeku, ali je, kako doznaje Oslobođenje, mala vjerojatnoća da je riječ o puškama iz kojih su ubijeni sarajevski policajci.

Sky Ecc

Podsjećamo, u oružanom napadu Šehović je ubijen na licu mjesta, dok je Vujinović s teškim ozljedama glave prevezen na KCUS, gdje je preminuo. Zbog ubojstva je saslušano oko 300 osoba, a zbog izravne umiješanosti u likvidaciju su privođeni Miloš Obradov i Srećko Trifković, koji su nakon devet mjeseci provedenih iza rešetaka pušteni na slobodu.

U vezi s ubojstvom su se, neslužbeno, dovodila i imena Nedeljka Lizdeka i Stefana Samardžije, a poligrafski je testirano 39 osoba i izuzeto oko 100 videonadzora koji su vještačeni. Istragu je, na samom početku, prema saznanjima Oslobođenja, u pogrešnom smjeru odveo doušnik policije, zbog čega su istražitelji bili na krivom putu.

''Da se kockice konačno počnu slagati, pomoglo je dešifriranje aplikacije Sky Ecc, putem koje su komunicirali osumnjičeni. Tu kanadsku aplikaciju uspjeli su sredinom prošle godine razbiti francuski i nizozemski istražitelji. Na zamolbu bh. policijskih agencija utvrdili su da su Sky koristili i kriminalci iz BiH, a među njima i Aleksandar Macan, čiji je DNK nađen na mjestu zločina, a i poruke koje je razmjenjivao putem ove aplikacije upućivale su na to da je u vrijeme ubojstva bio u Geteovoj ulici. Policija je počela da sklapa mozaik'', piše Oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close