Kršenja ljudskih prava

VIDEO | BBC otkrio masovna ubojstva civila

Očevici i preživjeli su rekli da su vojnici, neki su imali samo 17 godina, skupili seljane prije nego što su muškarce odvojili i ubili.
Vijesti / Crna Kronika | 20. 12. 2021. u 11:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vojska Myanmara izvela je niz masovnih ubojstava civila u srpnju ove godine koja su rezultirala smrću najmanje 40 muškaraca, navodi se u istrazi BBC-a.

Očevici i preživjeli su rekli da su vojnici, neki su imali samo 17 godina, skupili seljane prije nego što su muškarce odvojili i ubili. Čini se da video snimci i slike iz incidenata pokazuju da je većina ubijenih prvo mučena i sahranjena u plitke grobnice.

Ubojstva su se dogodila u srpnju, u četiri odvojena incidenta u gradu Kani - uporištu opozicije u okrugu Sagaing u centralnom Myanmaru.

Portparol vojne vlasti u toj zemlji nije negirao optužbe.

Vojska se suočila s otporom civila otkako je preuzela kontrolu nad zemljom u državnom udaru u veljači, smijenivši demokratski izabranu vladu koju je vodila Aung San Su Kyi.

BBC je razgovarao sa 11 svjedoka u Kaniju i usporedio njihove iskaze sa snimcima sa mobilnih telefona i fotografijama koje je prikupila nevladina organizacija iz Ujedinjenog Kraljevstva Myanmar Witness koja istražuje kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Najmasovnija ubistva dogodila se u selu Yin, gdje je najmanje 14 muškaraca mučeno ili na smrt pretučeno, a njihova tijela bačena u šumovite jaruge.

Svjedoci u Yinu rekli su za BBC da su muškarci bili vezani užadima i premlaćivani prije nego što su ubijeni.

Čini se da su ubistva kolektivna kazna koju je vojska izvršila zbog napada na njih od strane grupa civilnih milicija u tom području, koje traže da se obnovi demokracija.

Borbe između vojske i lokalnih ogranaka Narodne odbrane - zajednički naziv za grupe civilnih milicija - intenzivirale su se na tom području u mjesecima prije masovnih ubojstava, uključujući sukobe u blizini Zee Bin Dwina.

Jasno je iz vizualnih dokaza i svjedočenja koje je prikupio BBC da su muškarci bili posebno označeni, što odgovara obrascu koji je uočen širom Myanmara u posljednjih nekoliko mjeseci, kada su se muški seljani suočili s kolektivnim kažnjavanjem zbog sukoba između snaga Narodne odbrane i vojske.

Ujedinjeni narodi trenutno istražuju navode o masovnom kršenju ljudskih prava koje je izvršila vojska Myanmara.

Kopirati
Drag cursor here to close