Toliko o obnovi

Ljubinje: Potres oštetio zgrade koje nisu obnovljene od potresa prije dvije godine

Vlada Republike Srpske obvezala se da će završiti stanove, ali još nije raspisan tender za izgradnju.
Vijesti / Crna Kronika | 14. 03. 2024. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U općini Ljubinje od posljedica zemljotresa koji je rano jutros pogodio Crnu Goru, a osjetio se u Hercegovini, dodatno su oštećene zgrada općine i zgrade koje su već pretrpjele štetu u zemljotresu prije dvije godine'', izjavio je Srni načelnik ove općine Stevo Drapić.

"Pao je jedan dio zgrade gdje su bila četiri stana iz kojih su ranije iseljene obitelji zbog oštećenja u prethodnom zemljotresu", rekao je Drapić.

Naveo je kako je ranije potpisan memorandum gdje se Vlada Republike Srpske obvezala da će završiti stanove, ali da još nije raspisan tender za izgradnju te zgrade.

Drapić je dodao da je raspisan tender za sanaciju zgrade općine, te da će u sljedećih mjesec dana početi renoviranje.

Panika među građanima Bileće nakon serije potresa: Škole zatvorene, strah i nesigurnost se nastavljaju

Građani Bileće su u panici nakon serije potresa koji su se dogodili danas u ranim jutarnjim satima. Stanovnici su svjedočili podrhtavanju tla od 4 do 5 sati ujutro, što je izazvalo strah i nesigurnost među lokalnim zajednicama. Uz to, škole su zatvorene zbog situacije, pružajući dodatnu potvrdu ozbiljnosti situacije.

Jedan od građana, Stevo Radić, iznio je svoje iskustvo: "Treslo se intenzivno sat vremena, a nakon toga nismo mogli zaspati. Moja kćerka je bila jako uplašena, a podrhtavanje tla i dalje se nastavlja, što dodatno povećava našu zabrinutost."

Ova situacija izaziva ozbiljnu zabrinutost među lokalnim stanovništvom, a vlasti pozivaju građane da ostanu oprezni i prate upute civilne zaštite. Dok se situacija dalje razvija, zajednica Bileće ostaje u strahu od mogućih daljnjih potresa.

"Danas nema nastave u osnovnim školama, srednjoškolskim centru i vrtiću u Bileći. Zbog jakog zemljotresa koji je noćas potresao naše područje odlučeno je da se danas ne izvodi nastava zbog sigurnosti učenika. U kontaktu smo s Ministarstvom prosvjete Republike Srpske i na osnovu njihovih preporuka nastava se danas neće izvoditi", priopćeno je iz ovih obrazovnih ustanova.

"Izuzetno jak zemljotres, narod se malo uznemirio, ali smatram da smo dobro prošli, u smislu da nema nekih oštećenja u gradu. Pratit ćemo situaciju. Učenici danas ne idu u školu, zbog predostrožnosti. Također, ne rate ni vrtići. Kada je u pitanju osjećaj, ja nikada, od kada sam živ, jači zemljotres osjetio nisam", kazao je za Buku načelnik Bileće Veselin Vujović.

Kako kaže, to je bio najjači potres od kada zna za sebe.

Nakon jakog potresa koji je u četvrtak rano ujutro pogodio Crnu Goru, a osjetio se i u regiji, uslijedilo je tridesetak naknadnih udara magnitude između 3,5 i 1,5 po Richteru,  rekla je Milena Tomanović iz crnogorskog seizmološkog zavoda.

Seizmolog Srđan Ceković iz Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju kazao je ranije za Portal RTCG da je dubina udara najjačeg potresa bila 14 kilometara ispod zemlje te da je mogao izazvati materijalnu štetu.

Rekao je kako je zavod za seizmologiju imao dosta poziva stanovnika Crne Gore koji su bili uznemireni, te da je dobro što je epicentar bio u nenaseljenom području.

''Najjače se osjetio oko Bileće'', kazao je Ceković.

Hina podsjeća da je Crnu Goru u travnju 1979. pogodio katastrofalan potres magnitude sedam po Richteru u kojem je poginula 101 osoba.

Kopirati
Drag cursor here to close