Prijevara

Lažni ministar partnerici "uzeo" 50.000 maraka

Naivna žena je pribavila potrebnu dokumentaciju te je predala Brkiću, koji ju je potom uvjerio da ju je navodno priložio u federalno ministarstvo, i tada zapravo počinju nevolje koje će potrajati narednih 20 mjeseci.
Vijesti / Crna Kronika | 15. 10. 2020. u 21:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Emotivna veza u koju se upustila pedesettrogodišnjakinja iz Doboja sa Jasminom Brkićem (31) iz Bugojna koštala ju je 50.000 KM jer je mladić iskoristio njenu zaljubljenost i lakovjernost uvjerivši je da će kao supruga poginulog borca Armije RBiH ostvariti pravo na navodnu subvenciju od 200.000 KM.

 

Prevaru je osumnjičeni Brkić, koji je duže razdoblje bio u vezi sa Dobojkom, započeo u siječnju prošle godine kada joj je slagao da je resorno federalno ministarstvo raspisalo javni poziv za dodjelu poticaja i da se na isti treba prijaviti jer kao supruga šehida, odnosno poginulog borca Armije RbBH, ima pravo na to.

Naivna žena je pribavila potrebnu dokumentaciju te je predala Brkiću, koji ju je potom uvjerio da ju je navodno priložio u federalno ministarstvo, i tada zapravo počinju nevolje koje će potrajati narednih 20 mjeseci.

"Ženi je, između ostalog, na njen telefon stigla poruka od njoj nepoznate osobe koja se predstavila kao tajnica federalnog ministra Salka Bukvarevića, u kojoj se navodi da će dobiti sredstva predviđena javnim pozivom, ali da prvo treba uplatiti određeni iznos", priča izvor Nezavisnih i dodaje da je poruku zapravo poslao Brkić, kojem je potom partnerica dala traženi novac kako bi ga on uplatio u svrhu dobivanja podsticaja.

S obzirom na to da pedesettrogodišnjakinja ništa nije posumnjala, Brkić je nastavio da i dalje provodi svoj plan, ali je u svojoj igri pretjerao te joj je svojevremeno sa drugog broja telefona poslao poruku i predstavio se kao federalni ministar Salko Bukvarević, koji je u to vrijeme preminuo od posljedica virusa korona.

Svoju prepisku sa partnericom kojoj je izvlačio novac Brkić je potom nastavio putem maila, a otišao je toliko daleko da joj se u jednom od njih predstavio kao guverner Centralne banke BiH Safet Softić.

Obmanjivanje je potrajalo do rujna ove godine jer je mladić svoju emotivnu partnerku uspio uvjeriti da će sav prethodni iznos propasti ukoliko ne nastavi da mu daje novac koji on navodno uplaćuje s ciljem dobivanja podsticaja od federalnog ministarstva u iznosu od 200.000 KM.

Prevarena žena je čak posuđivala novac od poznanika, i tako se zaduživala samo da bi nastavila da partneru daje novac, a na kraju je Brkić uspio od nje da izvuče i njenu bankovnu karticu nad kojom je imao kontrolu.

Iz Policijske uprave Doboj je priopćeno  da su u četvrtak ovdašnjem Okružnom javnom tužiteljstvu podnijeli izvještaj protiv J.B. iz Bugojna zbog sumnje da je počinio krivično djelo prevara.

"Za prijavljeno lice postoji osnov sumnje da je u razdoblju od siječnja 2019. do sredine rujna 2020. godine iskoristivši emotivnu vezu s oštećenom, a u namjeri sticanja protupravne imovinske koristi oštećenoj lažno predočilo da ona ispunjava sve uvjete za navodno raspisani poticaj jednog ministarstva, ubijedivši je da ima pravo s obzirom na to da je navedena u prethodnom ratu izgubila člana obitelji", navodi se u priopćenju iz Policijske uprave Doboj.

Iz policije su istakli da se J.B. u više navrata SMS-ovima i u mailovima lažno predstavljao kao različiti službenici nadležnog ministarstva, čime je oštećenu obmanjivao, da bi navodno u njeno ime uplaćivao sredstva u pogledu plaćanja dividende, čime je ostvario protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 50.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close