Vildan Ključo

Bliži se kraju suđenje bh. državljaninu s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka

Vildanu Ključi, koji se tereti za sudjelovanje na stranim ratištima, završne riječi zakazane su za početak svibnja.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 04. 2024. u 12:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulaganjem materijalnih dokaza Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, nastavljeno je suđenje Vildanu Ključi, koji se tereti za sudjelovanje na stranim ratištima.

Sudija Izo Tankić, predsjedavajući Sudskog vijeća, na početku ročišta je pitao Senada Bilića, Ključinog branitelja, je li pročitao izmijenjenu optužnicu, šta je on potvrdio, ali detalji nisu pročitani u sudnici.

Vildan Ključo je, prema prvobitnoj optužnici, optužen za organiziranje terorističke grupe. Kako je navedeno, boravio je na području Sirije i Iraka, gdje se borio u strukturama vojne jedinice "Ahmed Asafa" na teritoriji koju je kontrolirao takozvani ISIL, koji su Ujedinjeni narodi proglasile terorističkom organizacijom.

Kako se navodi, Ključo je jedan od bosanskohercegovačkih državljana s najdužim boravkom na području Sirije i Iraka, gdje je bio do povratka u BiH 2023. godine.

Tužitelj Dubravko Čampara je kao materijalne dokaze uložio zapisnik o saslušanju optuženog, sačinjen tijekom istrage, navodeći da se branio šutnjom, zatim akte Granične policije iz 2012. i 2023. godine kojima se, kako je rekao, potvrđuje napuštanje i povratak Ključe u BiH, putni list koji mu je izdan u veleposlanstvu u Istanbulu, izvještaj o počinjenju kaznenog djela Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) te iskaze nekoliko svjedoka.

Bilić je uložio prigovor zakonitosti na iskaz svjedoka Armena Dželke, navodeći da je saslušan u kasnim večernjim satima u svojstvu osumnjičenog, uz prisustvo odvjetnika.

"Moj branjenik će na sljedećem ročištu dati izjavu. Danas nije spreman", rekao je Bilić, koji nije ulagao materijalne dokaze.

Nastavak suđenja je zakazan za 7. svibanj, kada je planirano i iznošenje završnih riječi, piše Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close