Reakcije na presudu

Karadžić će ostati upisan u povijesti kao jedan od najvećih zločinaca

Vijesti / Crna Kronika | 24. 03. 2016. u 15:13 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić smatra da je presuda Radovanu Karadžiću povijesni dan za državu Bosnu i Hercegovinu, sve njene građane, za sve žrtve agresije na BiH i barem djelomična pravda za stotine tisuća onih koji su stradali kao posljedica zločinačke politike stvaranja Velike Srbije koju je predvodio i čiji je jedan od kreatora bio Radovan Karadžić.

Velika pobjeda za civilizirani svijet

''Ovo je također velika pobjeda za civilizirani svijet jer je ključni čovjek u realizaciji genocida, masovnih ubijanja, progona, silovanja i razaranja osuđen za sva ta zlodjela'', smatra Nikšić.
Nada se da će ova presuda konačno razbiti laži i manipulacije oko toga što se dogodilo u periodu od 1992. do 1995. godine.

''Mi u BiH to znamo i bez presude, ali zbog onih koji negiraju povijesne činjenice, koji time ponovo vrijeđaju žrtve i nastavljaju zločin nad njima, izuzetno je važno što je sve ovo danas dokazano i još jednom potvrđeno pred Međunarodnim sudom u Hagu. Radovan Karadžić ostat će upisan u svjetskoj povijesti kao jedan od najvećih ratnih zločinaca i bilo kakvo negiranje te činjenice, nikada to neće moći promijeniti. Mi u BiH moramo nastaviti graditi mir, suživot i pomirenje, a to je istinski moguće samo na punom uvažavanju činjenica o onome što se dogodilo tijekom rata u BiH.

Ova presuda još je jedan doprinos tom procesu. Pozivam sve u BiH, naročito političke lidere, da se odgovorno odnose prema ovome što je utvrđeno na Sudu u Hagu i da radimo na stvaranju pravedne, uspješne i jedinstvene BiH'', navodi u svojoj izjavi Nikšić, priopćeno je iz SDP-a.

Majke Srebrenice: Nismo zadovoljni presudom

''Nismo zadovoljni presudom'', izjavila je za Fenu predsjednica Munira Subašić iz Udruženja Majke Srebrenice nakon što je Radovanu Karadžiću danas u Haškom tribunalu izrečena prvostupanjska presuda od 40 godina zatvora.

''Nadamo se da će dobiti zasluženu kaznu'', rekla je Subašić.

To znači, pojasnila je, da preživjele žrtve očekuju da će drugostepenom sudskom odlukom Karadžić biti proglašen krivim za genocid i u drugim općinama, za koje ga je optužnica teretila, a ne samo za Srebrenicu.

Presuda Karadžiću neća doprinijeti ni pravdi ni istini

''Prvostupanjska presuda prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću je nepravedna i kao takva neće doprinijeti ni pravdi ni istini o događajima na ovim prostorima iz 90-ih godina prošlog stoljeća'', kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić.

Naglasio je da nas presuda "ponovo ostavlja u uvjerenje da je Haški tribunal prevashodno politička institucija koja ima za cilj sotanizaciju i definiranje Srba kao glavnih krivaca za protekli rat".

''To potvrđuje činjenica da su gotovo svi zločini nad srpskim narodom ostali nekažnjeni. Politički vrh drugih naroda nije osuđivan za te zločine po komandnoj odgovornosti kao što je slučaj s kompletnim tadašnjim rukovodstvom Srba iz Srbije, Republike Srpske i Hrvatske'', rekao je predsjednik SDS-a.

Lider SDS-a je izrazio nadu da će pravda i istina na kraju pobijediti, a "da će vlasti u RS-u i Srbiji pomoći da se do nje dođe na način na koji je Hrvatska pomogla Gotovini i ostalima u Haškom tribunalu u drugostupanjskom postupku".

Prvorazredna važnost presude

Presuda Međunarodnoga suda za ratne zločine u Den Haagu Radovanu Karadžiću je nepravomoćna i ne mogu se davati konačne ocjene, posebno njezine pravne strane. Međutim, s obzirom na značenje ove presude, a još više za suđenu osobu i njezinu najistaknutu ulogu u ratu na prostoru Bosne i Hercegovine, možemo kazati da ona ima prvorazrednu važnost.

Ova presuda Radovanu Karadžiću, je pravna osuda zločina za koje ga sud smatra odgovornim. Ona može biti samo djelomična satisfakcija za žrtve zločina kao posljedica politike koju je vodio i dijelom kreirao Radovan Karadžić. No, ona nije i zadovoljenje pravde koju očekuju i kakvu shvaćaju žrtve.

Prilika za stvaranje uvjeta za pravdu je davno propuštena. Pravda je naime, nemoguća u nepravednom miru oktroiranom u Daytonu nakon rata. Taj mir nije pravedan i ne može dalje proizvoditi pravdu. Taj mir je imao, na žalost, zadaću prekida krvavoga rata u BiH. I taj je cilj ispunjen, ali rat je nastavljen u BiH samo drugim sredstvima.

Nepravedan mir, naime, je arogancijom moćnih poslije rata postao još nepravedniji. Progoni i etničko čišćenje hrvatskoga naroda je nastavljeno i u miru kao posljedica mira koji je zapravo samo odsustva rata.

Suđenje i presude za ratne zločine, pa tako i u slučaju najtežih ratnih zločina genocida protiv Radovana Karadžića, bojim se, neće dovesti do katarze i istinskoga pomirenja ljudi i naroda u BiH. Karadžić će biti kažnjen, ali nepravedni mir koji je nametnula međunarodna zajednica u vidu ustavne strukture i nejednakosti u pravima naroda, na žalost egzistira. Politički i usstavnopravni sustav koji nije izraz istine i pravde postaje legalizirano nasilje.

Inzko: Istina, pravda i pomirenje moraju pobijediti

Danas je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) donio prvostupanjsku presudu u predmetu protiv Radovana Karadžića, osudivši ga za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata, te mu izrekavši kaznu od 40 godina zatvora. Čak i nakon više od dvije decenije, brutalnost ovih zločina i dalje šokira ljudsku svijest i vrijeđa pojam ljudskog digniteta - rekao je Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

On je ponovo potvrdio svoju punu podršku radu i ciljevima MKSJ, koji su Ujedinjeni narodi osnovali 1993. godine kao odgovor na masovna zvjerstva koja su počinjena u regionu, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz OHR-a.

''Nema pomirenja bez istine i pravde. Nema ozdravljenja ako se žrtvama i svjedocima ne dopusti da iskažu užase koje su vidjeli i iskusili'',  rekao je visoki predstavnik.

'Kako je rekao bivši njemački predsjednik Richard von Weizsäcker, 'ne postoji krivica ili nevinost cijelog naroda. Krivica, kao i nevinost, nije kolektivna nego lična'. I stoga se točkovi pravde moraju okretati. Demokratska društva su složna u pogledu ove suštinske stvari. Imajući to na umu, ova presuda nam treba pomoći i dati nam snage da pogledamo istini u oči i da osnažimo kulturu sjećanja. Bez istine i sjećanja, ne može biti trajnog pomirenja'', poručio je Inzko.

Visoki predstavnik također je pozvao sve vlasti u BiH, u skladu s njihovom obavezom da surađuju s MKSJ-om, da se uzdrže od politiziranja i iskrivljavanja važnosti donesene presude.

''Dvadeset godina nakon rata, političari treba da gledaju ka naprijed i da budu fokusirani na evroatlansku budućnost BiH. Oni koji su svjesno odlučili da veličaju ratne zločince i da relativiziraju zlo, isključili su sebe iz osnovnih vrijednosti čovječanstva. Time su se diskvalificirali iz civiliziranog svijeta i moraju snositi posljedice toga, a posljedica je izolacija od ostatka civiliziranog svijeta'', rekao je visoki predstavnik u BiH.

''Nakon ove presude i podsjećanja na najmračnija vremena u Bosni i Hercegovini, treba da radimo na tome da osiguramo pobjedu istine, slobode i pomirenja'',  zaključio je visoki predstavnik Inzko. “Dugujemo to žrtvama i njihovim bližnjima. Dugujemo to Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima. Naposljetku, dugujemo to budućnosti i omladini ove lijepe zemlje.”

DF pozdravlja presudu Haškog tribunala

Demokratska fronta pozdravlja presudu Haškog tribunala ratnom zločincu Radovanu Karadžiću.

''Svjesni smo da nijedan ovozemaljski sud ne može nadoknaditi tisuće izgubljenih života. Ova presuda, uz minimalnu satisfakciju žrtvama i njihovim obiteljima, potvrda je one stare izreke 'da je pravda spora, ali i dostižna' '', istaknuli su iz DF-a u današnjem saopćenju.

S druge strane, naglašavaju, ''eto povjesničarima i zagovornicima 'tri istine' još jednog, najjačeg, argumenta da se konačno utvrdi i povijesno verificira ono što se u BiH događalo od 1992. do 1995. godine''.

Demokratska fronta još jednom odaje pijetet svim žrtvama genocida i zločina protiv čovječnosti u BiH, posebno u Srebrenici, Prijedoru i drugim gradovima, saopćeno je iz te stranke.

Kopirati
Drag cursor here to close