Sve iz početka

Kaplanu i ostalima ukinuta presuda

Kaplana, Ljubovića i Mahmutćehajića se teretilo da su na dan izbora sudjelovali u uništavanju izbornih materijala, nasilnom upadu u prostorije Općinskog izbornog povjerenstva u Stocu te u napadu na službene osobe…
Vijesti / Crna Kronika | 21. 06. 2022. u 12:34 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Presuda Općinskog suda u Čapljini u predmetu "Kaplan i ostali" je ukinuta odlukom Žalbenog vijeća Kantonalnog suda u Mostaru, potvrđeno je za Klix iz ove pravosudne institucije.

Kako se navodi, žalba optuženih Salmira Kaplana, Ahmeta Ljubovića i Demira Mahmutćehajića protiv presude Općinskog suda u Čapljini se ''djelomično uvažava, pobijana presuda se ukida i predmet vraća prvostupanjskom sudu na ponovno suđenje''.

Naime, spomenuta trojka je presudom Općinskog suda u Čapljini proglašena krivom radi krivičnih djela "Uništavanja izbornih isprava", "Sprečavanja službenih osoba u vršenju službenih radnji", "Oštećenje tuđe stvari", a optuženi Kaplan i zbog krivičnog djela "Teška tjelesna povreda".

Sudac Elis Sultanić iz žalbenog vijeća Kantonalnog suda u Mostaru za sarajevski portal je rekao kako se razlozi za ukidanje ''u najkraćem mogu svesti na to što nisu utvrđene odlučne činjenice u pogledu počinjenja određenih djela i što nisu na pravilan način ocijenjeni dokazi svih strana u postupku''.

Kaplana, Ljubovića i Mahmutćehajića se teretilo da su na dan izbora sudjelovali u uništavanju izbornih materijala, nasilnom upadu u prostorije Općinskog izbornog povjerenstva u Stocu te u napadu na službene osobe od kojih su dvije pretrpjele ozljede.

Prema prvostupanjskoj presudi, zbog nasilnog prekida izbora zatvorskom kaznom od dvije godine kažnjen je Kaplan (SDA), koji je 2016. godine bio kandidat za načelnika općine Stolac uime Inicijative za Stolac, Mahmutčehajić iz SDP-a bio osuđen je na godinu i četiri mjeseca, dok je Ahmed Ljubović iz SDA bio osuđen na deset mjeseci zatvora.

Kantonalni sud u Mostaru je, nakon odluke Žalbenog vijeća, dao naredbu da se predmet vrati Općinskom sudu u Čapljini.

Ranije je Općinski sud u Čapljini osudio na uvjetne zatvorske kazne četiri osobe koji su sudjelovali u nasilju i prekidu izbora u općini Stolac prošle godine. Uvjetne osude za prekidanje izbora i iznošenje biračkih kutija na biračkim mjestima u Osnovnoj školi u Stocu dobili su Elvir Nović, Ahmet Ljubović, Haris Baljić i Muhamed Tucaković.

Kopirati
Drag cursor here to close