Parola je snađi se

Kaplan zaradio na povlaštenom stanu

Tadašnji federalni ministar Salmir Kaplan primao je 600 KM mjesečno za smještaj u gradu u kojem ima vlastiti stan.
Vijesti / Politika | 28. 03. 2022. u 16:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni zastupnik Salmir Kaplan prodao je stan koji je kupio po povlaštenoj cijeni te tako zaradio skoro 20.000 KM.

CIN je ranije pisao da je, iako je imao stan u Sarajevu, za smještaj dobio još skoro 25.000 maraka iz budžeta.

Podsjećamo, tadašnji federalni ministar Salmir Kaplan primao je 600 KM mjesečno za smještaj u gradu u kojem ima vlastiti stan. U periodu od skoro četiri godine po tom osnovu je dobio 24.900 KM iz budžeta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). To je više od četvrtine svote koju je platio za privatni stan, kupljen u sarajevskom naselju Vogošća prije pet godina.

Salmir Kaplan je rođen u hercegovačkom gradu Stocu, a 2000. godine je došao u Sarajevo na studije, gdje potom ostaje raditi u Orijentalnom institutu. Kao član Stranke demokratske akcije (SDA) 2009. godine postaje savjetnik državnog ministra civilnih poslova.

U to vrijeme je Fond za izgradnju stanova Kantona Sarajevo po povlaštenim cijenama počeo izgradnju i prodaju stanova za mlade do 35 godina starosti koji imaju prijavljeno prebivalište na sarajevskoj adresi. Na raspisani natječaj prijavio se i Kaplan.

''Ja sam ispunjavao uvjete. Imao sam ovdje osobnu kartu od 2004. do 2009. godine'', kaže Kaplan u razgovoru sa novinarima CIN-a.

Preko Fonda je kupio stan u izgradnji od 58 kvadrata u Vogošći. Shodno uvjetima natječaja, rok za otplatu je bio i do 80 mjeseci, ali je Kaplan svoj stan otplatio za 36 mjeseci, plativši ga ukupno 95.000 KM. U to vrijeme je sa pozicije savjetnika državnog ministra civilnih poslova prešao na mjesto savjetnika ministra sigurnosti gdje je mjesečno zarađivao 2.400 KM, piše CIN.

Ubrzo nakon kupovine stana Kaplan je promijenio adresu prebivališta i umjesto sarajevske upisao stolačku. Kaplan kaže da se prijavio na adresu u Stocu kako bi na opće izbore 2010. godine izašao kao kandidat iz Hercegovine i svog rodnog grada.

U ožujku naredne godine Kaplan postaje federalni ministar kulture i sporta. Pet dana kasnije imenovan je i za člana Komisije za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade FBiH i njihovih savjetnika. Ova komisija odobrava troškove smještaja i zakupa stana te odvojenog života dužnosnika.

Kopirati
Drag cursor here to close