Operativna akcija

Kalibar - uhićene četiri osobe zbog trgovine oružjem

U dvodnevnoj operaciji lišena su slobode četiri osobe i vršene provjere i pregledi za ukupno: 25.969 osoba, 12.074 vozila, deset lokacija (radnje i kuće), 1.298 autobusa i kamiona, 126 komada oružja i 2.231 dokumenta.
Vijesti / Crna Kronika | 21. 11. 2017. u 11:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na teritoriji Bosne i Hercegovine je 17. i 18. studenog provedena operativna akcija kodnog naziva ''Calibre''/''Kalibar''. Operativna akcija je organizirana od EUROPOL-a i predstavlja nastavak prošlogodišnje operativne akcije ''Jad 2016''.

Operativna akcija ''Kalibar'' je provedena s ciljem borbe protiv ilegalne trgovine naoružanjem, eksplozivnim materijalima i streljivom

Pored Bosne i Hercegovine, u operativnoj akciji su sudjelovale zemlje zapadnog Balkana i zemlje članice Europske unije uz podršku i aktivno sudjelovanje EUROPOL-a, FRONTEX-a, SEESAC, SEEFEN, SEEFEG, EC i UNDOC-a.

Tijekom trajanja operativne akcije, u sjedištu Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH (DKPTBiH) je uspostavljen Koordinacioni centar, kojim je rukovodila Direkcija kao koordinator akcije.

Pored Direkcije u operaciji su sudjelovale sve agencije za provođenje zakona državnog, entitetskog i županijskog nivoa, kao i Uprava za indirektno oporezivanje BiH i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

U dvodnevnoj operaciji lišena su slobode četiri osobe i vršene provjere i pregledi za ukupno: 25.969 osoba, 12.074 vozila, deset lokacija (radnje i kuće), 1.298 autobusa i kamiona, 126 komada oružja i 2.231 dokumenta.

U dva odvojena slučaja zaplijenjeni su: puška M-48 s optikom, zatvarač za pušku M-48, 170 komada municije različitog kalibra, te puška CZ s optikom, tri lovačke puške (Mosserg, Baikal, Browing), pištolj CZ99 i 256 komada municije različitog kalibra.

Na poziv Odsjeka za suradnju s EUROPOL-om Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, u Bosni i Hercegovini je tijekom trajanja operacije bila uspostavljena ''Mobilna kancelarija'' posredstvom koje je omogućen pristup bazama podataka koje nisu direktno dostupne agencijama za provođenje zakona u BiH.

Tako su tijekom provođenja operacije službenici koji su provodili operativnu akciju na terenu uz pomoć predstavnika EUROPOL-a vršili direktne provjere kroz baze podataka EUROPOL-a.

Mobilni ured je djelovao kako u unutrašnjosti teritorije BiH tako i na pojedinim graničnim prijelazima BiH sa susjednim zemljama gdje su vršene pojačane kontrole prelazaka granice.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH se zahvaljuje agencijama za provođenje zakona u BiH i inozemstvu koje su sudjelovale u pripremi i realizaciji ove operativne akcije, te ističe spremnost za kontinuirano poduzimanje daljnjih mjera i radnji iz njene nadležnosti u cilju suzbijanja svih kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta, priopćeno je iz DKPTBiH-a.

Kopirati
Drag cursor here to close